15:24:03 16.04.2024
Stiri

Guvernul a identificat resurse financiare pentru alimentația copiilor și elevilor. Majorarea va fi aplicată din 1 septembrie

Social 16.07.2018 18:38 Vizualizări1403 Autor: Ziarul National
Guvernul a identificat resurse financiare pentru alimentația copiilor și elevilor. Majorarea va fi aplicată din 1 septembrie


Guvernul a identificat resursele financiare necesare pentru ca elevii și copiii de la grădinițe să beneficieze, începând cu 1 septembrie curent, de o alimentație mai bună. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul unei ședințe prezidate de premierul Pavel Filip.

Un comunicat de presă al Guvernului arată că cei prezenți la ședință au căzut de acord că sunt probleme privind calitatea inadecvată a alimentelor, lipsa unui mecanism eficient de achiziție a produselor, nerespectarea regulilor sanitare de preparare a bucatelor, precum și normele financiare reduse pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ.

Pentru a ameliora situația creată este preconizată majorarea cu 2 lei per copil pe zi a normelor financiare alocate pentru alimentația copiilor și elevilor în instituțiile educaționale, începând cu 1 septembrie curent.

În bugetul de stat sunt prevăzute 51 de milioane de lei pentru 2018 în acest scop.

De asemenea, pentru depășirea deficiențelor existente în sistem a fost elaborată o nouă instrucțiune privind organizarea alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general. Documentul este și un ghid metodologic de organizare eficientă a alimentației copiilor și elevilor în condițiile descentralizării proceselor administrative în educație și a uneifluctuației mari a cadrelor ocupate în organizarea alimentației.

„Implementarea noilor reguli va contribui la o mai bună organizare a alimentației copiilor, la asigurarea corectitudinii și transparenței în achiziționarea, livrarea și prelucrarea produselor, la respectarea normelor de igienă și la prevenirea intoxicațiilor alimentare. Instrucțiunea urmează să fie definitivată și aprobată în ședință de Guvern”, se mai spune în comunicatul Executivului.

Zilnic, peste 305 mii de copii și elevi sunt alimentați în instituțiile de învățământ din R. Moldova. În bugetul anului curent, în acest scop este prevăzut circa 1 miliard de lei.

Amintim că, după ce Parlamentul European a cerut suspendarea finanțării de la Bruxelles pentru R. Moldova, inclusiv a asistenței macrofinanciare, premierul Pavel Filip a declarat că banii care urmau să vină erau preconizați pentru majorarea sumei destinată pentru alimentația copiilor din școli și grădinițe, dar și pentru majorarea salariilor cadrelor didactice. Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a spus însă că banii europenilor nu aveau o destinație anume, acest lucru fiind decis de Guvern.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md