(video) Au donat jumătate de salariu din luna august pentru o cauză nobilă. IGP a lansat Campania națională „Copil școlarizat-copil protejat”

2

Inspectoratul General de Poliție a lansat astăzi, 16 iulie, campania națională „Copil școlarizat – copil protejat”. În cadrul campaniei IGP își propune să sensibilizeze societatea prin implicarea în rezolvarea unei probleme strigente, ce ține de școlarizarea copiilor cu risc de abandon școlar și reducerea delicvenței juvenile. 

În cadrul conferinței de presă organizată cu prilejul lansării, șeful-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc a enunțat principalele scopuri, motive și obiective a Campaniei naționale „Copil școlarizat-copil protejat”.

Cele cinci motive ar fi:

# rata înaltă a abandonului școlar;

# delicvența juvenilă;

# educarea copiilor;

# protejarea copiilor;

# sensibilizarea societății .

Pentru a-și sprijini argumentele, Gheorghe Cavcaliuc a venit și cu câteva date statistice. Prin urmare, în 2017, 257 de copii au abandonat studiile, majoritatea vin din familii social-vulnerabile, iar motivul pentru care aceștia nu au mers la școală a fost insuficiența sau lipsa rechizitelor școlare și a hainelor. Prin urmare, lucrurile acestea au prezidat în inițierea unor infracțiuni. „Astăzi avem 1900 de copii, cu vârsta cuprinsă între 6-16 ani, cu risc sporit de abandon școlar. Împreună ne propunem să rezolvăm această problemă, ca în acest an să nu avem vreun copil care să aibă risc de abandon școlar”.

Conform unor studii ale IGP, în 2016, peste 800 infracțiuni au fost comise de minori. În aceste infracțiuni au fost implicați 1834 de minori, dintre care 914 au fost trași la răspundere penală și 34 dintre copii au comis infracțiuni deosebit de grave.

Infracțiuni comise de minori:

# 4 omoruri
# 16 infracțiuni sexuale
# 2 vătămări corporale
# 8 tâlhării
# 14 legate de droguri
# 29 de huliganisme
# 52 de jafuri
# 555 furturi
# 120 de alte infracțiuni.

„Dacă vom școlariza acei copii vom reuși să reducem numărul copiilor implicați în infracțiuni. Anul viitor, la finele anului de studii vom face încă o conferință de presă ca să demonstrăm că putem reduce numărul de infracțiuni. Noi putem schimba situația”, spune Cavcaliuc.

Campania, care își are azi startul, are drept scop colectarea bunurilor materiale, după care, pe 18 august, organizatorii își propun să meargă în fiecare raion din Moldova, pentru ca să doneze toate bunurile colectate pentru ca acei copii să poată merge la școală. La 1 septembrie, inițiatorii campaniei își propun să ducă copiii de sine stătător să îi ia de mânuță și să îi ducă la școli.

Șeful-adjunct al IGP și-a dat exemplul propriu, precum și a altor conducători de departamente în cadrul IGP, dar și a doi președinți de raioane, în total 14 persoane, acestea și-au donat jumătate de salariu din luna august pentru această campanie. În total a fost colectată o sumă inițială de 58.866 lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente