/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Câte deşeuri medicale periculoase generează Moldova şi cât costă distrugerea lor

missing
16 iulie 2018, ora 10:22

Potrivit unor estimări efectuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), 85% din totalul deşeurilor medicale din lume pot fi considerate inofensive şi gestionate ca deşeuri menajere, iar celelalte 15% sunt materiale periculoase – infecţioase, toxice sau radioactive şi care necesită tratare sau distrugere. Din această cauză, în Regulament se prevede ca deșeurile periculoase să fie distruse prin cremațiune în termen de 180 de zile după depozitare, pentru a elimina riscurile de apariție a maladiilor.

Potrivit Ministerului Sănătății, actualmente, la nivel raional ar fi necesar de procurat şi instalat un autoclav cu o capacitate de 200 litri necesar pentru tratarea deşeurilor infecţioase, costurile investiţiilor estimativ constituind – 3,9 milioane dolari.

Totodată, estimările instituţiei relevă că la nivel naţional estimativ anual se produc 26 tone de deşeuri anatomo-patologice. Costul transportării şi înhumării unui kilogram de acest tip de deşeuri constituie 20 lei, respectiv doar pentru transportarea şi înhumarea deşeurilor anatomo-patologice sunt necesare 520.000 lei.

Aceste costuri ar urma să fie acoperite de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram