Curiozități și cifre în ajun de marea finală. Tot ce trebuie să știi despre meciul de astăzi dintre Franța și Croația

ss

Franța și Croația joacă azi finala Campionatului Mondial 2018. Meciul va începe la ora 18:00 și va fi vizionat în direct la Moldova 1 sau în câteva localuri din Chișinău.

Finala Cupei Mondiale de fotbal din se va desfășura pe stadionul Lujniki din Moscova. Franţa este campioană mondială în 1998, în timp ce selecționata Croaţiei a reuşit cea mai mare perfomanţă din istoria sa – calificarea în finală a Campionatului Mondial de fotbal, scrie digi24.ro

Franţa, care va juca a treia sa finală, după cea pierdută în 2006 în faţa Italiei, ţinteşte consacrarea actualei generaţii, care a ratat titlul european în urmă cu doi ani, pe teren propriu, după o finală cu Portugalia.

Croaţia este a 13-a echipă care ajunge într-o finală a Cupei Mondiale, reprezintă o ţară de doar patru milioane de locuitori, dar îndrăznește să viseze că are puterea să ajungă printre cele doar opt ţări care au cucerit trofeul în cele aproape nouă decenii ale competiției: Uruguay, Argentina, Brazilia, Italia, Anglia, Franța, Spania și Germania.

Croaţia are de luat şi o revanşă în faţa Franţei, pentru că aceasta din urmă e cea care i-a oprit drumul către finală în urmă cu 20 de ani, învingând-o în semifinală cu scorul de 1-2, după care „les Bleus” au cucerit titlul, iar „Vatreni” s-au mulţumit cu medaliile de bronz. După acea performanţă, croaţii nu au mai reuşit să depăşească faza grupelor la niciun turneu final de Cupă Mondială, până în Rusia.

Cele două echipe s-au confruntate de cinci ori, Croaţia nu a obținut nicio victorie, doar două partide de egalitate, printre care şi una la EURO 2004, 2-2. Deschamps s-a aflat pe teren la toate cele trei victorii ale Franţei.

Finala de la Moscova va fi meciul cu numărul 900 din istoria Cupei Mondiale. Franţa a jucat şi primul meci al competiţiei, învingând Mexicul cu 4-1 la ediţia inaugurală, din 1930. De asemenea, va fi a noua finală competiţiei care se dispută între echipe de pe continentul european. 

Croația este a doua echipă care joacă o finală după ce a trecut de un baraj de calificare ca să ajungă la Cupa Mondială. Prima a fost Germania, în 2002.

Toate cele trei partide eliminatorii ale Croaţiei la ediţia din acest an a competiţiei s-au decis în prelungiri, în timp ce echipa Franţei le-a terminat pe ale sale în timpul regulamentar şi a beneficiat şi de o zi în plus de odihnă. Croaţia a reuşit să treacă de cele trei partide eliminatorii după ce a fost condusă de fiecare dată, în timp ce Franţa a fost condusă o singură dată în tot turneul, de Argentina, în optimi.

Singura echipă de la Mondial cotată la peste un miliard de euro, Franţa nu a înşelat aşteptările şi va juca finala. Croaţia e abia a zecea în acest top, cu un lot în valoare de 364 de milioane de euro. Cotat la 120 de milioane de euro, Mbappe e cel mai scump internaţional francez. În replică, de la croaţi, Rakitic care valorează 50 de milioane de euro.

Croația, echipa antrenată de Zlatko Dalic, are o medie de două goluri pe meci la CM 2018. A reuşit să înscrie de 12 ori în şase partide, golgheterii săi fiindLuka Modric, Mario Mandzukic şi Ivan Perisic, cu două reuşite fiecare.

Modrici (32 ani) va stabili un nou record pentru Croaţia la meciuri jucate la Cupa Mondială, 112, el fiind şi jucătorul care a alergat cel mai mult în Rusia, cu 63 de km parcurşi, potrivit FIFA.

Antoine Griezmann şi Kylian Mbappe sunt, de cealaltă parte, cei mai buni marcatori ai Franţei, cu trei goluri fiecare, selecţionata din Hexagon având 10 goluri marcate în Rusia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente