Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon, într-o nouă vizită de…

Dodon, într-o nouă vizită de lucru la Putin: nicio forță politică nu va reuși să discrediteze relațiile de prietenie

La nici o lună de la adoptarea rezoluției ONU de retragere a trupelor ruse din regiunea transnitreană, președintele Igor Dodon a întreprins o vizită  de lucru la Moscova, unde a avut o întrevedere cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Șeful statului a dat asigurări că „declarațiile antirusești au caracter politizat și nu corespund situației reale din R. Moldova”. 

Igor Dodon susține  într-un mesaj pe contul său de Facebook că astăzi, 14 iulie, în cadrul întrevederii cu Vladimir Putin a reiterat importanța tuturor participanților la operațiunea de pacificare și eficacitatea ei pe parcursul multor ani în regiunea transnistreană. „Rezultatele operațiunii de pacificare au un impact pozitiv asupra reluării dialogului în formatul „5+2” în vederea identificării unui model atotcuprinzător de reglementare politică și de soluționare grabnică a conflictului transnistrean”, a indicat șeful statului fără să facă însă referire la Grupul Operativ miliar rus din stânga Nistrului (fosta Armată a 14-a).

„În calitate de șef al statului, am relevat caracterul cu totul politizat al acestora, care contravine situației reale din Republica Moldova. Declarațiile unilaterale făcute de la înaltele tribune nu corespund stării de lucruri cu privire la operațiunea de pacificare din Moldova și fac parte din lupta politică internă și poziționare în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din Moldova,” a mai precizat Dodon într-un mesaj.

Șeful statului spune că la finalul întrevederii a oferit asigurări liderului de la Kremlin „că nicio forță politică nu va reuși să discrediteze relațiile de prietenie dintre popoarele noastre, nici în prezent și nici în viitor. Sunt sigur că majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova va continua să susțină poziția Președintelui Republicii Moldova de promovare a cursului spre un parteneriat strategic și menținere a relațiilor de prietenie stabilite de-a lungul istoriei cu statul rus”.

Oficialii au stabilit o nouă întâlnire care va avea loc în toamna anului 2018.

Dodon nu a efectuat nici o vizită în România și Ucraina

Chiar dacă România este ţara care oferă un sprijin financiar substanţial, sub formă de granturi şi finanţări pentru repararea grădiniţelor, spitalelor, pentru alte proiecte în educaţie şi sănătate de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent de etnie sau viziune politică, Igor Dodon a reuşit doar o întrevedere cu ambasadorul României, în satul său de baştină, Sadova, unde ambasadorul Daniel Ioniţă a participat la inaugurarea grădiniţei reparate din fondurile statului vecin.

Igor Dodon nu a avut, de asemenea, nicio întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, sau cu premierul de la Kiev, Vladimir Hroisman, care a întreprins o vizită la Chişinău. Nu există date despre vreo întâlnire a preşedintelui Dodon cu ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatîşin. Mai mult ca atât, Dodon şi-a permis declaraţii acuzatoare la adresa ambelor state, ceea ce a scandalizat opinia publică şi a dus la răcirea relaţiilor cu ambele state vecine.

Deși nu a avut întrevederi oficiale nici cu liderii statelor UE, Igor Dodon și-a permis pe parcursul acestui an câteva vacanțe în statele Uniunii Europene, inclusiv în Grecia și Italia.

Vedeți și:

Geografia lui Igor Dodon: Izolați lângă Putin

Vacanțele președintelui

Cine a mers cu Dodon pe Muntele Sfânt