/VIDEO/ Încă un monument în capitală. La Chișinău a fost instalat un monument dedicat victimelor incendiului din Kemerovo

13 iulie 2018, ora 19:30

Pe placa comemorativă de lângă ursuleț au fost gravate versuri în limbile română și rusă. Acestea îndeamnă părinții să-și iubească copii. În Rusia astfel de monumente încă nu au fost instalate.

Lângă monument, au fost sădiți și 41 de puieți, la fel ca numărul copiilor decedați în incendiul din Kemerovo. Unii oameni salută inițiativa.

„Dacă este în cinstea acelor copii care au decedat la Kemerovo, atunci memoria lor trebuie păstrată, deoarece a fost un caz tragic. Mai ales că este un loc bine ales. Este o școală cu mulți copii și are legătură”

„Oamenii aceeași suferință o au. Ori în Moldova, ori în Rusia. Trebuie oricum să-i comemorăm oriunde n-ar fi. Și pe cei din Japonia unde n-ar fi. Trebuie să fim cu inima sensibilă față de toți”

Alții spun că monumentul este de prisos și că ar putea avea semnificații duble.

„Clar că ideea e bună, numai nu știu cine a finanțat. Poate mai este și un substrat oarecare la monumentul ăsta, la piatra asta. De exemplu? Eu stau și mă gândesc, care să fie”

„Nu mai trebuie să fie instalate monumente, că în curând tot pământul va fi în monumente”

Ideea de a instala monumentul aparține unei asociații non-profit și a fost susținută de Ambasada Rusiei de la Chișinău și de Centrul Rus de Știință și Cultură în Republica Moldova.

„Este mai mult decât un monument, este o adresare către toți cei în viață, către generațiile viitoare. Este un îndemn de a păstra și ocroti copilăria”, a menționat Mihail Davidov, director Centrul Rus de Știință și Cultură în RM.

Directorul centrului spune că instalarea monumentului nu a implicat multe cheltuieli, încât inițiativa s-a bazat pe ajutorul voluntarilor.

„Nu este o sumă mare, pentru că banii au fost cheltuiți doar pentru materiale, iar toți cei care au participat la amenajarea teritoriului, au făcut-o gratis. Este un loc universal unde oamenii pot veni fără niciun subtext”, a declarat Mihail Davidov.

În urma incendiului care a avut loc pe 25 martie curent, în centrul comercial „Zimnyaya vishnya”, din Kemerovo, au decedat peste 50 de persoane. Cei mai mulți dintre aceștia au fost copii, care și-au început în acel weekend vacanța de primăvară.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram