Din medic în „extremist”. Un doctor din Rusia riscă 5 ani de pușcărie pentru că a pus like la o fotografie în susținerea Ucrainei

ddd

Ofițerii de urmărire penală au deschis un dosar penal pentru „răspândirea materialelor cu tentă extremistă” pe numele unui medic din orașul Sovețkaia Gaveni, raionul Habarovsk, Rusia. În document se spune că bărbatul a apreciat cu un „like” o fotografie în care era criticată acțiunea Rusiei în conflictul armat din Donbass, Ucraina. 

Acest caz s-a produs cu un an în urmă, însă abia acum procuratura a inițiat procesul. Doctorul riscă până la cinci ani de închisoare.

Potrivit avocatului, doctorul este o persoană respectată în orașul natal și nu poate înțelege cum acesta într-o clipă a devenit un extremist. Potrivit lui Constantin Sukovatîi, avocatul medicului, ofițerii de urmărire penală au deschis un dosar penal în baza articolului 282, al. 1 și este bănuit pentru „răspândirea materialelor cu tentă extremistă prin intermediul publicării pe pagina sa de Odnoklassniki a unei imagini care conține declarații adresate cu scopul de a umili demnitatea rușilor etnici”, citează mbh.media.

Sukovatîi spune că „această formulare de învinuire reprezintă un precedent unic în practica judiciară din Rusia. Înainte persoanele erau arestate pentru share-uri pe paginile rețelelor de socializare”, a declarat avocatul.

După interogarea doctorului, acesta a stat 2 zile în arest preventiv. Ulterior judecătorii au respins solicitarea procurorilor ca acesta să rămână în arest preventiv până la pronunțarea definitivă a instanței. Acum bărbatul riscă o închisoare de până la 5 ani.

Avocatul a declarat în apărarea clientului său că „acesta întâmplător a apreciat imaginea. Când navighezi pe feed poți întâmplător să apeși pe orice postare ori chiar copilul putea face aceasta”.

În Rusia este larg răspândită practica pedepsirii cetățenilor pentru like-uri sau share-uri pe rețelele de socializare. De exemplu, doar anul trecut au fost judecați 4046 de oameni, dintre care 465 au fost condamnați pe cauze penale.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente