10 lucruri pe care trebuie să le știi despre TwentyTu

Probabil ai auzit de TwentyTu, dar cum va fi implementat proiectului? Iată 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre cel mai ambițios proiect educațional nonprofit – TwentyTu:

1. Cursuri pentru 80.000 de elevi. Până în anul 2022, circa 80.000 de elevi din toate regiunile Moldovei vor urma cursuri în peste 10 domenii ale viitorului, pregătindu-se pentru joburile solicitate în următorii ani, unele dintre care încă n-au fost inventate.

2.  Domenii ale viitorului. Printre cursurile care urmează a fi predate se numără:

Materii școlare (doar pentru copii): matematică distractivă, fizică experimentală, astronomie prin VR (realitate virtuală);

Programare și inginerie: robotică, programare interactivă, aplicații mobile, inteligență artificială;

Domenii creative: animație, realitate virtuală și Adobe Photoshop;

Cursuri pentru adolescenți: inteligență emoțională, antreprenoriat, alfabetizare digitală.

3. Instruiri pentru 2200 de profesori. Trainingurile pentru profesori vor fi orientate pe îmbunătățirea abilităților digitale, pe familiarizarea dascălilor cu metodele inovative de predare și pe însușirea unui șir de instrumente interactive pentru a dinamiza procesul de învățare (managementul clasei).

4. Echipamente high-tech în școli. Proiectul TwentyTu prevede dotarea școlilor cu echipamente necesare pentru studierea materiilor în domeniile viitorului. Instituțiile de învățământ vor fi selectate în baza unui concurs.

5. Comunitatea donează 500.000 de euro. Proiectul TwentyTu își propune să colecteze 500.000 de euro pentru atingerea obiectivelor sale. 80% din această sumă vor fi utilizate pentru dezvoltarea și livrarea cursurilor pentru copii și profesori, iar 20% – pentru achiziționarea echipamentelor necesare.

6. Copii și adolescenți pregătiți pentru viitor. Proiectul TwentyTu va oferi cursuri extracurriculare destinate copiilor (7-13 ani) și adolescenților (14-19 ani).

7. Învățăm online! Ne vedem offline. Cursurile vor fi livrate elevilor online, urmate de sesiuni offline în cele mai importante centre regionale ale țării. Orice elev care dispune de un calculator și conexiune la internet va putea alege să studieze gratuit una dintre disciplinele viitorului.

8. Liderii de opinie susțin TwentyTu. Pentru a ghida proiectul, a fost creat un Consiliu Consultativ. Acesta este compus din 44 de lideri de opinie locali și din diasporă, care se implică activ în dezvoltarea conținutului cursurilor TwentyTu.

9. Transformarea educației din Moldova a început! Proiectul TwentyTu se desfășoară în trei etape:

Campania de fundraising (aprilie – august 2018)

Elaborarea curriculumului pentru cursuri (august – decembrie 2018)

Livrarea cursurilor (martie 2019 – mai 2022).

10. Cursurile pentru viitor – în curând, în școli! Cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, cursurile în domeniile viitorului vor fi integrate ca discipline opționale în programul școlar de bază și după anul 2022.

Transformarea educației poate fi posibilă datorită eforturilor întregii comunități. Toți cei care își doresc să participe la dezvoltarea și implementarea proiectului TwentyTu pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până la 22 august 2018.

TwentyTu a fost lansat de Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, un expert recunoscut pentru inițiative educaționale de amploare.

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.