Avocații lui Platon: El condamnat la 30 de ani fără participarea sa și a avocaților săi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Omul de afaceri Veaceslav Platon, care a fost condamnat de instanța de judecată la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, și-a primit sentința fără participarea sa și a avocaților săi. Apărarea omului de afaceri susține că procesele în care este vizat clientul lor nu pot fi considerate echitabile. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Avocatul omului de afaceri, Valeriu Pleșca, spune că dosarul lui Veaceslav Platon a fost repartizat de 16 ori prin sistemul de repartizare. În plus, sistemul de repartizare știa cu câteva ore înainte la care jucător va ajunge dosarul. Avocatul susține că clientul său este supus unui tratament inuman și degradant atât în procesului de judecată, cât și în penitenciar. „Cel mai probabil, Veaceslav Platon este singurul deținut care din momentul privării sale de libertate nu a avut nicio întrevedere cu nicio rudă”, spune Valeriu Pleșca. Potrivit lui, apărătorii au întâlniri cu clientul lor în baza unui grafic în timp ce legislația prevede că orice persoană are dreptul să se întâlnească nelimitat cu avocații săi. În plus, omul de afaceri nu are acces la asistență medicală, susține avocatul.

Un alt avocat al lui Veaceslav Platon, Eduard Rudenco, a afirmat că omul de afaceri a fost audiat în cadrul procesului de judecată doar o singură dată – atunci când a fost extrădat în țară. Potrivit lui, Veaceslav Platon a fost înlăturat împreună cu avocații din proces. „El a fost condamnat la 30 de ani de închisoare fără participarea sa și fără avocații săi”, spune Eduard Rudenco. Totodată, toate cererile înaintate de apărare au fost respinse de magistrați.

Avocatul Ion Crețu susține că ceea ce se întâmplă în proces față de Veaceslav Platon nu poate fi numit justiție. Potrivit lui, omul de afaceri a fost condamnat fără o expertiză, fără a fi audiat și fără a fi indicate rulajele de bani, dar numai în baza autodenunțului primarului de Orhei, Ilan Șor. „Cel mai tare ce m-a șocat în acest dosar este cum procuratura și instanța de judecată ascund crima. Tu le prezinți probe despre cine a furat și cum a furat și ei închid ochii și cred ce a spus Ilan Șor. De ce se întâmplă așa? Pentru că Ilan Șor a fost folosit pentru a sustrage miliardul și tot Ilan Șor este folosit pentru a ascunde acest furt a miliardului”, a menționat Ion Crețu.

Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale. Veaceslav Platon pledează nevinovat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...