miercuri, 20 martie, 2024
1.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeNutriția cu azot asigurată de UAN-32 de la EuroChem

Nutriția cu azot asigurată de UAN-32 de la EuroChem

Recomandate

Principala condiție care determină recolta medie a culturilor agricole este gradul de asigurare a plantelor cu azot. Acest lucru se datorează rolului extrem de important al azotului în viața plantelor.

El intră în componența proteinelor, constituie partea principală a citoplasmei și nucleelor celulelor, în compoziția acizilor nucleici, clorofilei, enzimelor, fosfatidelor, majorității vitaminelor și altor compuși organici cu azot, care participă în procesele de schimb a substanțelor.

Problema pierderilor neproductive de azot din îngrășăminte există în întreaga lume. Plantele absorb azotul în condiții de câmp aproximativ 40%, în unele cazuri 50-70%.

Aproximativ 20-30% din îngrășămintele azotate aplicate sunt imobilizate în sol. Pierderea de azot datorată volatilizării diferitor compuși gazoși este în medie de 15-25% din cantitatea aplicată, aceaste producându-se în rezultatul denitrificării biologice (reducerea nitraților până la azot molecular) și ca urmare a reacțiilor chimice.

Aceste procese se află în strânsă legătură cu condițiile de sol: aciditatea, umiditatea, temperatura, gradul de aerare și rata de consum a azotului de către rădăcinile plantelor și microorganisme.

Există date care demonstrează că, din cauza denitrificării, pierderile zilnice de azot ating o valoare de 0,5 mg/kg de sol. Pierderile prin levigare depind, de asemenea, de proprietățile solului, climă, regimul de apă, forma și doza de îngrășământ, tipul culturii, etc.

Pierderile de azot și exportul lui odată cu recolta se compensează prin aplicarea îngrășămintelor minerale, care se împart în trei grupe principale: granulate, solubile în apă și lichide.

Citește despre Efectul fracţionării dozei de azot asupra dezvoltării cerealelor de toamnă.

Cea mai largă răspândire a obținut forma granulară din cauza comodității aplicării sale și, în special azotatului de amoniu. Pe piață îngrășămintele lichide sunt prezente în următorul asortiment: amoniac anhidru, apa amoniacală, îngrășăminte lichide complexe și amestecul din uree și nitrat de amoniu (UAN).

Din toate formele enumerate mai sus, UAN merită cea mai mare atenție, având numeroase avantaje semnificative.

Tehnologiile vin în ajutor agricultorilor

Principala problemă care influențează popularitatea UAN-32 este deficitul de cunoștințe necesare și diverse prejudecăți ale agricultorilor referitor la eficacitatea și siguranța amestecului din uree și nitrat de amoniu.

Cu toate acestea, în comparație cu alte forme de îngrășăminte, UAN favorabil se deosebește prin caracteristicile calitative și particularitățile de acțiune.

În primul rînd, UAN-32 este unicul îngrășământ cu azot care conține trei forme de azot: amidică, amoniacală și nitrică.

Forma amidică este ușor absorbită prin aparatul foliar, forma amoniacală – în procesul de nitrificare se transformă în formă nitrică, care, la rândul său, este rapid și total absorbită de sistemul radicular al plantelor.

Adică, aplicând UAN-32 pentru fertilizarea pe vegetație, plantele primesc concomitent nutriție radiculară și foliară.

Mai mult, datorită transformării treptate a unei forme de azot în alta cu participarea directă a microorganismelor din sol, UAN-32 asigură un efect prelungit al asimilării azotului.

Având în vedere și lipsa amoniacului liber în compoziția îngrășământului, acesta nu se evaporă în atmosferă în timpul aplicării. Astfel, pierderile de azot datorate volatilizării și levigării se reduc semnificativ, iar riscul de poluare a mediului este minimizat.

Agronomii care au folosit deja UAN-32, au observat că unul dintre principalele sale avantaje este manipularea ușoară. Datorită faptului că este un îngrășământ lichid, acesta poate fi aplicat mult mai uniform decât formele granulate solide.

Nu este necesar să fie dizolvat pentru a deveni accesibil plantelor, lucrează bine în condiții aride.

Este de remarcat, de asemenea, că trecerea la utilizarea UAN-32 extinde termenii tehnologici de administrare a îngrășămintelor şi nu este necesar ca solul să fie suficient de umed. Se reduce încărcătură pe sistemul tehnic, iar cultura obține garantat nutriția.

Aspectele aplicării UAN-32

UAN-32 este un îngrășământ universal și poate fi administrat la toate culturile indiferent de condițiile pedo-climatice.

Poate fi utilizat toamna sub lucrarea de bază cu încorporare la adâncimea de 15-20 cm, primăvară – sub cultivație înainte de semănat, în timpul vegetației culturilor agricole pentru hrăniri radiculare și foliare.

În același timp, hrănirea foliară cu UAN-32 poate fi combinată cu aplicarea microelementelor și (sau) produselor de uz fitosanitar. Acest procedeu vă permite să reduceți numărul operațiunilor de îngrijire a culturilor și să economisiți banii.

Cel mai avantajos este efectuarea fertilizărilor fracționale cu azot a culturilor agricole, deoarece consumul azotului are loc pe întreaga perioadă de vegetație.

În funcție de faza de dezvoltare a culturii și a echipamentului utilizat, UAN -32 este diluat cu apă în raportul necesar sau poate fi aplicat fără diluare.

Clik aici pentru a afla despre Aplicarea azotului pe etape la culturile de toamnă.

Cel mai oportun timp pentru hrănirile foliare cu soluții UAN-32 este dimineața (când lipsește) și orele de seară. Nu hrăniți plantele la temperaturi ridicate și umiditate scăzută a aerului – aceasta poate duce la arsuri ale frunzelor.

Deși, după cum remarcă experții, arsurile frunzelor la cereale produse de UAN -32 nu duc la pierderi mari.

Normele și dozele de aplicare a UAN depind de cultură, termeni, metoda de aplicare și de alți factori. În timpul aplicării UAN-32 este necesar să se utilizeze pulverizatoare pentru irigarea cu picături mare, iar duzele trebuie să fie ajustate astfel încât picătura să cadă pe frunză nu vertical, ci sub un unghi mic.

Administrarea îngrăşămintelor cu azot

Pentru cereale EuroChem recomandă utilizarea UAN-32 în trei etape: prima fertilizare cu UAN pur, în faza de înfrățire, a doua – în faza de împăiere cu o diluare de 1: 5 și adăugarea de microelemente, a treia – la începutul înspicării cu o diluare de 1:10 + microelemente. Din practică s-a observat că după prima fertilizare a cerealelor de toamnă cu UAN-32, plantele se dezvoltă mai uniform și asigură o înfrățire productivă necesară. Fertilizările ulterioare afectează în mod pozitiv productivitatea și calitatea boabelor.

La culturile prășitoare până la răsărire UAN-32 poate fi aplicat cu o stropitoare obișnuită, iar după răsărire și în fazele tardive de dezvoltare, pentru a evita arsurile, se recomandă utilizarea furtunilor de extensie.

Utilizarea UAN-32 la cerealele de toamnă contribuie la obținerea unui efect economic ridicat. Recolta grâului sporește cu 10-13 q/ha, crește masa hectolitrică a boabelor, masa a 1000 de boabe, sticlozitatea totală și indicele glutenului brut. Astfel, calitatea grâului din clasa 4-5 crește până la clasa 2-3, iar profitul suplimentar al producătorului agricol depășește 600 lei/ha.

UAN-32 este o bază excelentă pentru pregătirea amestecurilor de rezervor cu microelemente, PUF, diverse preparate biologice și regulatori de creștere. Drept rezultat al aplicării în amestecurile de rezervor este creșterea și mai mare a productivității, sporirea calității producției și rentabilitatea cultivării.

Administrarea UAN-32

Astfel, în Federația Rusă, în regiunea Volgograd, pentru fertilizarea foliară a grâului de toamnă în amestec de rezervor cu UAN-32 a fost utilizat îngrășământul cu microelemente Nutrimix (2 kg/ha). Rezultatele experienței au arătat o sporire a recoltei cu 3,7 q/ha, a conținutului de gluten cu 1,2%, profitul suplimentar a fost de peste 35 de euro/hectar, în comparație cu utilizarea ureei.

În regiunea Stavropol, fertilizarea foliară a porumbului cu un amestec de rezervor din UAN-32 + biostimulatorul Agrinos 2 (1,25 litri/hectar) pe un fond de NPK 16-16-16 a permis obținerea unui adaos de recoltă de 10 q/hectar și un profit suplimentar de peste 140 euro/hectar, în comparație cu azotat de amoniu.

EuroChem
EuroChemhttp://www.eurochemgroup.com/ru/home-ru/
Adresa: str. Calea Ieșilor 8, of. 8, MD-2069 Chișinău, Republica Moldova // Telefon: +373-22-909-199, 909-100 // Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale