OSDO: Cel puțin 28 de civili, uciși într-un raid asupra unei redute jihadiste în estul Siriei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel puțin 28 de civili au fost uciși într-un raid aerian împotriva uneia dintre ultimele redute ale grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în estul Siriei, a anunțat vineri organizația non-guvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul la Londra, informează AFP.

Raidul a lovit joi seara „o adunare de civili” lângă localitatea Soussa, în provincia Deir Ezzor, nu departe de frontiera cu Irak, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, fără a fi în măsură să precizeze dacă a fost vorba despre un raid al aviaţiei irakiene sau al coaliţiei internaţionale anti-SI, care intervin în general în acest sector.

În ultimele luni, aviaţia irakiană a întreprins raiduri în estul Siriei, lângă frontiera sa, împotriva poziţiilor jihadiste. Coaliţia internaţională intervine în susţinerea unei alianţe de combatanţi kurzi şi arabi care luptă la sol împotriva SI.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014 şi proclamarea unui califat pe teritoriile cucerite în Irak şi în Siria, SI este acum încolţit în ultimele redute deşertice din cele două ţări.

Autorităţile irakiene şi-au proclamat victoria asupra jihadiştilor alungaţi din toate centrele urbane la sfârşitul lui 2017, în timp ce în Siria organizaţia ultra-radicală controlează doar 3% din teritoriu, potrivit OSDO.

Alianţa arabo-kurdă a Forţelor Democrate Siriene (FDS) a lansat la începutul lui mai ultima fază a ofensivei sale pentru a pune capăt prezenţei SI în estul sirian. În această zonă, jihadiştii ar putea fi înfrânţi militar „în câteva săptămâni”, a apreciat joi generalul francez Frederic Parisot, care reprezintă Franţa în cadrul comandamentului coaliţiei internaţionale.

Agenţia siriană Sana a informat în legătură cu drama de joi, evocând moartea a circa 30 de civili şi acuzând direct coaliţia.

Declanşat în 2011, conflictul din Siria a devenit ulterior tot mai complex, prin implicarea altor ţări şi a unor grupări jihadiste. Conflictul s-a soldat cu peste 350.000 de morţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...