Vrei să călătorești în acest weekend? Ce trebuie să faci ca să treci rapid și fără probleme frontiera

PF_15

Din experiența anilor trecuți, începând cu ziua de vineri, după masă, și până duminică noaptea târziu în mai multe puncte de trecere a frontierei se înregistrează valori ridicate a fluxului de persoane și mijloace de transport. Pentru a nu admite apariția blocajelor rutiere sau a coloanelor de așteptare la punctele de trecere, Poliția de Frontieră vine cu câteva sfaturi pentru călători.

Persoanele care planifică traversarea frontierei de stat trebuie din timp să verifice valabilitatea și statutul documentului de călătorie, pentru a nu ajunge în situația să facă întoarsă la frontieră.

Dacă se planifică o călătorie cu copiii minori să se asigure că au perfectat pașaportul pentru aceștia. Amintim că legislația Republicii Moldova permite unuia din părinți să călătorească cu copilul minor fără a deține împuternicirea notarială din partea celui de-al doilea părinte. Totodată, autoritățile române precizează că în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atesta rezidenţa etc.

La fel, dacă se beneficiază de pluralitatea de cetăţenii, recomandăm la traversarea hotarului să se prezinte paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere și chiar va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat

Călătoria cu mijlocul de transport obligă conducătorul auto să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Atenție, polițiștii de frontieră nu verfică documentele cu privire la modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (procură, comodat, contract etc).

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră pune la dispoziție un număr de contact: 022 259 717 (LINIA VERDE) disponibil 24/24. De asemenea, fiecare călător cu aces la internet se poate informa despre media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei cu statut rutier, accesând aplicația „TRAFIC ONLINE”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente