Andrian Candu despre o eventuală coaliție post electorală: Suntem doar pentru o guvernare pro-europeană, potențial cu PPDA și PAS

Președintele Parlamentului Andrian Candu susține că, după alegerile parlamentare, Partidul Democrat este dispus să formeze o eventuală coaliție în Legislativ cu Partidul Platforma DA și PAS. Și chiar dacă cele din urmă declară acum că nu vor face coaliție cu democrații, Andrian Candu lasă să se înțeleagă că formațiunile în cauză ar putea să-și schimbe decizia, pentru că aranjamentele de acasă sunt diferite față de cele din piață”.

O declarație în acest sens a fost făcută de Andrian Candu la postul public de televiziune, unde a fost rugat să comenteze datele celui mai recent sondaj care arată că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în Parlament ar accede Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Noi vedem o coaliție cu cei care sunt mai aproape de viziunea noastră și de tot ce înseamnă program de guvernare, dialog cu UE, și bineînțeles mai aproape de noi sunt PPDA și PAS. Dar depinde și de ei, cât de deschiși sunt să facă o coaliție cu noi, pentru a avea o guvernare pro-europeană după alegerile parlamentare. Noi auzim azi diverse mesaje: că nu vor face coaliții cu PDM, că nu vor face coaliție cu Plahotniuc. ș.a. Știți vorba aia: aranjamentele și calculele de acasă sunt diferite față de ce din piață a doua zi, din târg.De aceea să trecem peste alegerile parlamentare, să tragem linia, să vedem care sunt rezultatele. Să avem posibilitatea să ne așezăm la o masă, să discutăm care sunt prioritățile de dezvoltare ale RM pentru următoarea perioadă și deja după aceasta vom vedea cu cine și cum facem coaliție. Bineînțeles, bineînțeles, suntem doar pentru o guvernare pro-europeană, potențial cu aceste două partide”, a spus Andrian Candu.

De notat că joi Andrian Candu a declarat decizia privind data scrutinului parlamentar o va lua Parlamentul, probabil foarte curând

Legea spune că perioada alegerilor se face în termen de trei luni de la expirarea mandatului. Mandatul actualului Parlament expiră la 30 noiembrie. Deci de la 1 decembrie până la 1 martie se va fixa data alegerilor, adică este perioada în care vor avea loc alegerile parlamentare”, a precizat Candu.

Anterior, liderii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu și Partidului Platforma DA Andrei Năstase au declarat că refuză categoric orice oferta a Partidului Democrat din Moldova pentru o eventuală coaliție post electorală.

Mai mult, cei doi s-au arătat convinși că, după alegeri, vor reuși să formeze în viitorul Parlament o forță capabilă să dezvolte propriile politici de redresare a situației din țară.

Maia Sandu a declarat că nu va accepta o asemenea coaliție, menționând că „democrații ar fi la fel de toxici ca socialiștii”.

PAS nu va face coaliție cu PDM nici până la alegeri și nici după. PDM este un partid de stânga, împărtășiți aceeași ideologie cu Igor Dodon. Dumneavoastră nu aveți nicio treabă cu valorile europene, o să faceți în continuare coaliții cu socialiștii cu care ați votat sistemul mixt, cu care ați făcut campanie electorală. Sunteți un pericol pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.