Nume
Parola
Vizualizări: 2516
Primari din R. Moldova studiază experienţa Poloniei în dezvoltarea economică locală
28 Iulie 2015 — Primari din 12 localităţi din Moldova au mers în perioada 19-24 iulie 2015 într-o vizită de studiu în Polonia pentru a prelua practici de succes în domeniul dezvoltării economice locale. Vizita a fost organizată de Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI).

Astfel, primarii au mers în opt comune, oraşe mici şi mai mari din voievodatul Lublin, Polonia. Acolo au vizitat diverse tipuri de afaceri, precum: atelier de meşteşugărit, uscătorie de fructe, fermă de creştere a cailor, zone de utilizare a energiei ecologice, fabrică de sortare a deşeurilor menajere, case de cultură care sunt şi centre comunitare, parcuri ştiinţifico-tehnologice şi incubatoare de afaceri.

„Agenda a fost concepută astfel ca primarii să înţeleagă noi metode şi instrumente de stimulare a businessului la nivel local, de atragere a investiţiilor, de stimulare a start-up-urilor şi de construire a relaţiilor durabile cu agenţii economici”, afirmă Zinaida Adam, consultant PCDLI în consolidarea capacităţilor instituţionale ale autorităţilor publice locale.

Primarul satului Chişcăreni, raionul Sângerei, Silvia Ţurcanu, relatează: „Dacă până acum îmi imaginam vag parcursul pentru dezvoltarea economică a localităţii Chişcăreni, acum am exemple foarte bune pe care vreau să le transpun în viaţă împreună cu întreaga echipă a primăriei şi cu comunitatea. Am înţeles cum poate fi dezvoltată o zonă care nu are foarte multe posibilităţi industriale, cum trebuie valorificat turismul rural.”

Vizita de studiu în Polonia face parte din componenta de dezvoltare a capacităţilor pentru 30 de primării, cu care lucrează Programul comun de dezvoltare locală integrată.

Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI) este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei şi Suediei.