Lista liceelor din Moldova care poartă nume de femei. Sunt mai puțin de 10 instituții

liceecollage

Studiind rezultatele examenelor de bacalaureat din 2018, echipa #diez a fost curioasă să afle care sunt cele mai populare denumiri de licee din Republica Moldova dar și cât de gender balance sunt acestea. Astfel din întreaga listă de 303 licee, doar 7 poartă numele unei femei.

#1. Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar” (Chișinău)

Elena-Alistar

Elena Alistar a fost o medică și femeie politică română, care a făcut parte din Sfatul Țării din Basarabia. Este singura femeie deputat cunoscută astăzi care a luat parte activ la evenimentele politice ce au condus Basarabia către Unirea cu România. La data de 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România.

#2. Instituţia Publică Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” (Chișinău)

dadiani

Principesa Natalia Dadiani (1865-1903) s-a născut în familia unui boier cu moşii prin părţile Tighinei.

A studiat la Gimnaziul particular de fete „B. Narodostavskaia”. Îndată după absolvire a gimnaziului a fost invitată să rămână și să țină ore de geografie. Titlul de principesă l-a obținut când s-a căsătorit cu un reprezentat al familiei de nobili georgieni Dadiani. A intrat în istorie datorită curajului de a promova dreptul femeilor la educație, fapt ce le-a permis să capete mai multă independență și a contribuit la îmbunătățirea calității vieții acestora. Prin aportul ei financiar, în 1900 a fost construită clădirea Gimnaziului de fete nr 2, pe care care l-a condus până la sfârșitul vieții. Proiectul clădirii a fost semnat de arhitectul Alenxandru Bernadazzi. La baza deciziei de a crea și întreține o instituție școlară au stat două cauze: în primul rând, tradiția vremii conform căreia persoanele avute contribuiau la prosperarea societății prin donații și investiții, iar în rândul doi, tragedia din familia principesei – moartea prematură a unicului fiu Boris (înecat) – și respectiv nevoia afectivă de a face ceva pentru alți copii.

#3. Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” (Chișinău)

Iulia_Hasdeu

Iulia Hasdeu a fost o tânără intelectuală română supradotată, scriitoare și poetă inclusiv de limba franceză, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu. S-a manifestat și în muzică (cursuri la Conservatorul din București, avea o minunată voce de soprană, după martorii contemporani) și pictură (cursuri particulare de desen și pictură la Paris). Avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie.

#4. Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu” (Chișinău)

gheorghiu

Natalia Gheorghiu a fost medic-chirurgă în anii războiului, a fondat noi servicii medicale, printre care şi chirurgia pediatrică, în 1957, iar cel mai important este faptul că a iubit şi a salvat de la moarte mii de copii. În prezent, are sute de discipoli care-i continuă faptele.

#5. Instituţia Publică Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” (Chișinău)

Doina-Teodorovici

Doina Aldea-Teodorovici a fost o cântăreață din Republica Moldova. În 1988 a fost profesoară de literatură universală la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău În 1989-1990, împreună cu Ion au susținut spectacole în toate orașele și prin satele Moldovei, dar în România: la București, Cluj-Napoca, Brașov, Suceava, Iași, Botoșani, Focșani, Bârlad ș.a.

În anul 1991, împreună cu soțul său, câștigă premiul presei la Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia – 91”. În 1992 a fost protagonista filmului „Dragostea ce mișcă sori și stele” și în același an, împreună cu Ion este diplomată la Festivalul „Cerbul de aur” de la Brașov.

#6. Instituţie Publică Liceul Teoretic „Sofia Kovalevskaia” (Edineț, Cupcini)

sofia1

Sofia Vasilievna Kovalevskaia a fost prima mare matematiciană din Rusia și prima femeie din lume care a obținut un doctorat în matematici. Elevă și colaboratoare a lui Karl Weierstrass și Gustav Robert Kirchhoff, a devenit profesoară universitar la Stockholm și a avut contribuții importante în domeniul ecuațiilor cu derivate parțiale, al integralelor abeliene și al mecanicii clasice.

#7. Instituția Publică Liceul Teoretic „Maria Bieșu”(Ștefan Vodă, Volintiri)

mariabiesu

Maria Bieşu este o cîntăreaţă de operă prin excelenţă, dar la fel de importantă este şi activitatea concertistică a Mariei Bieşu, în care se produce cu creaţii de cameră. În acest domeniu de activitate, Maria Bieşu s-a remarcat prin simţul fin al stilului, lucrul minuţios cu textul muzical şi cel poetic, profunzimea redării conţinutului, plinătatea emoţională şi sinceritatea interpretării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente