/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Studiu alarmant // Zece procente din absolvenții internatelor nici nu știu cum să-și scrie numele

12 iulie 2018, ora 13:04

Rezultatele studiului arată că reformele în domeniul îngrijirii copilului trebuie completate cu un sistem mai funcțional și că serviciile de prevenire a instituționalizării nu sunt calitative. Acesta a fost elaborat în baza analizei nivelului de pregătire a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani, care au crescut în internate și case de copii din raioanele Florești, Chișinău, Orhei, Anenii Noi, Ialoveni etc.

Potrivit studiului, educația tinerilor este trecută pe planul doi. Doar 6% învață la universitate, pe când 10% sunt analfabeți și nici nu știu cum să-și scrie propriul nume. Mai puțin de jumătate intuiesc ce profesie ar dori să aibă în viitor, dar abandonează studiile și se adaptează extrem de greu la condițiile de viață. Din această cauză,  15% au avut probleme cu organele de drept cel puțin o dată în viață.

Angajarea în câmpul muncii la fel nu oferă multe perspective. 27% sunt angajați legal, dar nu au studii de calificare. 11% au plecat la muncă în străinătate, iar 14% preferă munca de zilier. Aproape toți tinerii au venituri mai mici de 2000 de lei. Doar 1/4 dintre aceștia au locuință, restul își caută adăpost chiar din ziua absolvirii internatului.

Sănătatea la fel este un subiect tabu pentru acești tineri. Deși 10% dintre aceștia suferă de o boală cronică, doar 24% se adresează la medic atunci când sunt bolnavi, deoarece nu dispun de surse financiare sau, elementar, poliță de asigurare.

Tinerii din instituțiile rezidențiale se maturizează rapid. Jumătate dintre ei au întreținut relații sexuale, până la 18 ani, iar patru au fost abuzați sexual. Fiecare a doua respondentă a declarat că a rămas însărcinată, dintre care 80% până la 18 ani, iar șase tinere au recurs la întreruperea sarcinii. La 18 ani, 23% din tineri aveau familii deja formate. Mulți au devenit victime ale traficului de ființe umane și exploatare prin muncă. În opinia lor, ei au nevoie de mai multă informare, consiliere psihologică și ajutor la angajare în câmpul muncii.

La eveniment au fost invitați și tinerii care au absolvit casele de copii. Aceștia au spus că internatul nu este locul potrivit pentru un copil, deoarece acolo au fost privați de drepturile esențiale, de educație adecvată, de deprinderile de viață esențiale și orice fel de sprijin. Din această cauză, majoritatea au ales o cale greșită, nefiind pregătiți să fie cetățeni.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram