Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Declarație: „Doar guvernarea și sistemul…

Declarație: „Doar guvernarea și sistemul judiciar sunt responsabili pentru eșecurile din justiție”

Organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic îşi declară profunda îngrijorare și indignare în legătură cu „eschivarea Guvernării actuale de la responsabilitatea pentru eșecul reformei justiției” și plasarea acesteia pe partenerii de dezvoltare și societatea civilă.

La 5 iulie 2018, Parlamentul European (PE) a adoptat rezoluția referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău.

La 6 iulie 2018, Ambasadorul Uniunii Europene (UE) și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău s-au întâlnit cu Prim-Ministrul Pavel Filip și membrii guvernului pentru a-i informa despre poziția UE după invalidarea alegerilor din Chișinău. După întâlnire, Delegația a emis un scurt comunicat.

La 7 iulie 2018, Guvernul a emis un comunicat de presă cu precizări proprii cu privire la întâlnirea din 6 iulie. Potrivit comunicatului de presă, rezoluția din 5 iulie 2018 este incorectă față de Guvern și politizată, menționând că „[…] toate angajamentele privind primirea finanțării din partea UE au fost îndeplinite, iar decizia de amânare a finanțării este nejustificată și reprezintă o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova”. Mai mult, în comunicat se menționează că Prim-ministrul a atenționat Ambasadorii UE că „dacă lucrurile nu merg încă așa cum trebuie în domeniul justiției, este responsabilitatea, atât a Guvernului, cât și a partenerilor europeni și a reprezentanților societății civile care au participat la realizarea reformei justiției”.

În acest context, Organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic își arată îngrijorarea cu privire la modalitatea în care a ales Guvernul să reacționeze la rezoluția PE și la poziția UE cu privire la invalidarea rezultatelor alegerilor, precum și limbajul fără precedent la care a recurs un oficial de rang înalt al Republicii Moldova, aducând învinuiri tendențioase cu privire la modul de informare a oficialilor europeni de către Delegația UE de la Chișinău, dând chiar instrucțiuni diplomaților străini ce tip de informații să transmită aceștia instituțiilor UE.

Organizațiile se arată indignate și de eschivarea Guvernării de la responsabilitatea pentru starea de lucruri în justiție, pasând responsabilitatea pentru eșecurile reformei în justiție către partenerii de dezvoltare și reprezentanții societății civile.

„Suntem nevoiți să atragem atenția Guvernării și opiniei publice la faptul că responsabilitatea pentru reformele în justiție este doar a autorităților naționale – Parlamentul, Guvernul și, în mare măsură, a sistemului judiciar. Guvernul, majoritatea parlamentară și Guvernarea actuală în ansamblu poartă cea mai mare responsabilitate prin ne-promovarea reformelor sistemice și a politicilor menite să asigure funcționarea independentă a justiției și a instituțiilor de drept, libere de influența grupurilor economice și politice afiliate. De asemenea, acestea poartă responsabilitatea prin neutilizarea tuturor instrumentelor pe care le are Guvernul și Parlamentul pentru a preveni implementarea unor decizii judecătorești care atacă dreptul fundamental al cetățenilor de a alege și de a fi ales. În justiție au fost instituite practici periculoase și a crescut influența politică asupra judecătorilor și procurorilor, fenomen specific întregului aparat de stat”, se menționează în declarația organizațiilor.

Organizațiile semnatare mai precizează că chiar dacă în 2012 a fost modificată legea pentru a asigură numirea și promovarea judecătorilor în bază de merit, în practică, judecătorii au continuat să fie numiți și promovați fără criterii clare. În același timp, este subliniată și utilizarea pe larg  în sistemul de justiție a practicilor de intimidare sau de excludere din sistem a avertizorilor de integritate, inclusiv a judecătorilor care vorbesc public despre problemele din justiție sau iau hotărâri incomode guvernării, inclusiv prin urmărirea penală a acestora.

Prin intermediul declarației, organizațiile solicită Guvernării și tuturor autorităților Republicii Moldova să respecte demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului, să renunțe la practicile instituite în ultimii ani care contravin acestor valori și să asigure aplicarea acestor valori în viață în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

Semnatari: Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Asociaţia Presei Independente, Transparency International Moldova, IDIS „Viitorul”, Institutul de Instruire in Dezvoltare “MilleniuM”, Fundatia pentru dezvoltare, Asociaţia Internaţionala a Păstrătorilor Rîului Eco-TIRAS,Asociaţia Obştească BIOS, Expert-Grup, Asociaţia Terra-1530, Centrul de Politici şi Reforme, Asociaţia pentru Politică Externă, Institutul de Politici Publice, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare, Fundatia Est-Europeană, Centrul pentru Jurnalism Independent, Institutul Muncii, Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Mișcarea Ecologistă din Moldova, Asociaţia Naţională a Trainerilor, Europeni din Moldova, Centrul International “La Strada”, Centrul Naţional de Mediu, Centrul Naţional al Romilor, Uniunea organizaţiilor invalizilor din Moldova, Asociaţia de reabilitare a invalizilor din Moldova.