340 de camere video pentru zonele de control vamal în Republica Moldova

Serviciul Vamal continuă procesul de instalare a camerelor de supraveghere video pentru zonele de control vamal. Sunt vizate toate punctele de trecere a frontierei, posturile vamale interne de control dislocate în proximitatea liniei administrative cu regiunea transnistreană, precum și cele instituite în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău și oficiile poștale.

Astfel, o parte din cele 180 de dispozitive existente au fost înlocuite cu altele noi, în funcție de gradul de uzură, adițional, urmând a fi achiziționate încă 160 de dispozitive.

Funcționalitatea celor existente a fost verificată de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, care a vrut să vadă cum e asigurată vizualizarea în timp real a zonelor monitorizate.

Monitorizarea are loc în regim non-stop, fiind implicați mai mulți ofițeri ai subdiviziunii responsabile de prevenirea incidentelor de integritate care pot favoriza eventuale fraude.

Prin urmare, în vizorul camerelor de supraveghere se află inclusiv birourile inspectorilor vamali, activitatea cărora este monitorizată continuu.

Montarea sistemelor de monitorizare video urmează a fi asigurată și în cadrul celor 48 de antrepozite vamale. Asta deoarece, actualmente, acestea stochează mărfuri în valoare totală de pese 1,2 miliarde lei.

Iar în lipsa unei supravegheri eficiente, există riscul ca mărfurile depozitate să fie plasate pe piață fără achitarea drepturilor de import.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.