Rezoluție de susținere a Republicii Moldova în Congresul SUA. Ce presupune documentul

Congresmenul american Steve Cohen, membru al comisiei pentru securitate și cooperare în Europa (așa-numita Comisie Helsinki) a salutat votarea în Camera Reprezentanților a unei rezoluții de susținere a NATO și de reafirmare a suveranității partenerilor SUA din Europa Centrală și de Est.

”Astăzi Camera Reprezentanților a transmis un mesaj puternic de susținere a aliaților noștri din cadrul tratatului și a suveranității și integrității teritoriale ale prietenilor noștri din Europa Centrală și de Est. Înainte de întrevederea președintelui nostru cu președintele Vladimir Putin, este vital ca acesta să se pregătească și să pună în discuție continua agresiune a Rusiei în Europa, inclusiv ocuparea teritoriului georgian, anexarea Crimeii, violările permanente ale spațiului aerian al țărilor baltice și amenințările la integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei”, a se spune într-o declarație a congresmenului.

Rezoluția votată miercuri recunoaște că NATO este cea mai importantă și critică legătură de securitate între Statele Unite și Europa.

Admiterea unor țări din Europa de Est în NATO a contribuit la crearea unei Europe stabile și unite. Mai mult, aliații NATO și partenerii din Europa Centrală și de Est au fost alături de Statele Unite în operațiuni comune de menținere a păcii în Balcanii de Vest, Afganistan, Irak etc.
Documentul, care mai urmează să fie votat și în Senat, recunoaște și angajamentul puternic al Statelor Unite față de independența, suveranitatea, integritatea teritorială și evoluția democratică ale țărilor care au ieșit din fosta Uniune Sovietică, inclusiv Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Ucraina și Moldova.

Și țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor militare pe care Rusia le-a staționat ilegal pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, într-o precizare inclusă în premieră în declarația finală a unui summit NATO.

Iar la 23 iunie Adunarea Generală a ONU a adoptat proiectul de rezoluţie depus de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. Documentul care cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces a primit 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abţineri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.