Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul îi sugerează medicului Stratulat…

Premierul îi sugerează medicului Stratulat să se adreseze la CNA și Procuratură

Premierul Pavel Filip îl îndeamnă pe medicul Mihai Stratulat să nu se limiteze la postări pe Facebook și să sesizeze Centrul Național Anticorupție, Procuratura și instituțiie statului responsabile de domeniu despre problemele de sistem identificate și cazurile în care copii ar fi fost dignosticați greșit. Prim-ministrul susține că nu vrea să aștepte rezultatele comisiei formate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a investiga acuzațiile formulate de medicul pediatru și îi recomandă acestuia să meargă la organele de drept, dacă nu a făcut-o până acum, pentru a raporta cazurile pe care le cunoaște.

În debutul ședinței de Guvern din 11 iulie, Pavel Filip a declarat că nu crede că toți doctorii sunt astfel cum se formează percepția în societate, de aceea cazurile trebuie raportate organelor de drept și instituțiilor statului.

„Nu vreau să așteptăm analizele și investigația acestei comisii. Dacă nu s-a adresat dl doctor, să vă adresați dvs la CNA și la Procuratură, dacă s-au făcut așa declarații, se cunosc aceste cazuri și nume care ipotetic ar fi putut să facă asemenea încălcări”, a declarat Pavel Filip, precizând că trebuie pedepsiți, atât doctorii care pun diagnosticuri greșite, cât și persoanele care răspundesc falsuri.

Prezentă în ședința Guvernului, șefa adjunctă a CNA, Lidia Chireoglo, a declarat că în dimineața zilei de astăzi, directorul instituției, Bogdan Zumbreanu, a dat indicațiile de rigoare pentru a fi demarată o anchetă.

„CNA va întreprinde toate acțiunile. Ne-am autosesizat și lucrăm în acest sens”, a declarat Lidia Chireoglo.

Reacția premierului vine după ce cunoscutul medic pediatru Mihai Stratulat a acuzat câteva spitale din capitală că ar face bani prin diagnostigare greșită și tratament inadecvat al copiilor. Medicul a fomulat criticile pe o rețea de socializare, iar postarea a fost distribuită, în mai puțin de 24 de ore, de peste opt mii oameni, inclusiv angajați ai sistemului medical din R. Moldova.

Pentru a obține finanțare mai mare de la CNAM, susține Mihai Stratulat, majoritatea copiilor sunt diagnosticați cu pneumonie, internați în spital și tratați cu antibiotice. Medicul face trimitere la existența unor astfel de situații, în deosebi, în IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr.1 și IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1. Potrivit cunoscutului pediatru, IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 a deschis o nouă Secție de patologie a nou-născuților, inclusiv pentru că ar aduce bani instituției, iar vice-directorul instituției ar anunța zilnic maternitatea pentru a anunța câte paturi de spital sunt libere și câți copii urmează a fi internați pentru diagnosticare cu pneumonie.

UPDATE: 

Cine va evalua calitatea asistenței medicale acordată copiilor, după acuzațiile lui Stratulat