În Republica Moldova va fi creat Institutul Diplomatic

Crearea Institutului Diplomatic ne va permite asigurarea cu cadre de o înaltă pregătire atât serviciul diplomatic, cât şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, va deschide noi oportunităţi de reprezentare a Republicii Moldova în cadrul unor forumuri internaţionale specializate.

Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, care a aprobat Hotărârea de creare a Institutului Diplomatic.

Potrivit ministrului Tudor Ulianovschi, Institutul Diplomatic îşi propune să ofere cursuri de formare atât pentru diplomaţii moldoveni şi străini, cât şi pentru oficialii guvernamentali, precum şi experţi din sectorul asociativ şi privat.

Aceste cursuri vor asigura toate cerinţele diplomaţiei moderne şi vor utiliza bunele practici ale diplomaţilor din întreaga lume. Programul de instruire se va concentra pe sesiuni interactive şi practice, având ca formatori diplomaţi din cadrul MAEIE şi de peste hotare, profesori universitari şi experţi calificaţi, oferind beneficiul unei game largi de opinii şi abordări”, a accentuat șeful diplomației moldovenești.

Printre programele de instruire se vor regăsi cursurile în domenii prioritare, inclusiv dreptul diplomatic şi consular, problematica teoriei şi practicii relaţiilor internaţionale, dreptul internaţional şi european, integrarea europeană, diplomaţia economică şi mediul de afaceri, diplomaţia digitală, studierea limbilor străine, etc.

Atribuţiile şi structura funcţională a instituţiei vor fi prevăzute în Regulamentul Institutului, care va fi aprobat de către Guvern. Conducerea acestuia va fi asigurată de un director numit şi revocat în funcţie de către Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.