22:43:50 18.04.2024
Stiri

Cercetare: Ce țări NATO sunt dispuse să LUPTE pentru un aliat atacat de Rusia?

Știri 11.07.2018 09:30 Vizualizări1468 Autor: Ziarul National
Cercetare: Ce țări NATO sunt dispuse să LUPTE pentru un aliat atacat de Rusia?


Europenii se așteaptă ca SUA să folosească forța militară pentru a proteja aliatul NATO în eventualitatea unui atac din partea Rusiei, dar sprijină mai puțin ideea folosirii forțelor armate ale propriei țări în același scop, relev[ rezultatele studiului realizat de Pew Research Center.

Una dintre prevederile centrale ale Tratatului Constitutiv al NATO este articolul 5, care obligă statele membre să se apere reciproc în cazul unui atac.

Un studiu realizat de Pew în 2017 a arătat că locuitorii din multe țări NATO consideră că SUA vor veni în ajutorul unui membru al Alianței, dacă acesta este implicat într-un conflict militar grav cu Rusia. Însă atunci când au fost întrebați despre apărarea aliatului de către armata propriei țări, respondenții, de regulă, au susținut mai puțin ideea intervenției militare.

În Grecia, de exemplu, 62% din respondenți susțin că SUA vor folosi forța militară pentru a proteja aliatul NATO împotriva unei invazii rusești, dar numai 25% au spus că armata elenă ar trebui să apere același aliat care este atacat de Rusia.

Doar în Ungaria, Olanda și Polonia (dintre țările în care a avut loc sondajul) un procent aproximativ egal de persoane au afirmat că armata țării lor ar trebui să intervină împotriva atacului Rusiei împreuna cu armata americană.

În Franța și Canada majoritatea s-a exprimat în favoarea trimiterii armetei naționale în ajutorul aliatului în caz de agresiunea rusească.

O altă întrebare a Pew viza percepția NATO în rândul cetățenilor.

Astfel, aproximativ șase din zece americani (62%) s-au exprimat pozitiv despre NATO. În schimb, grecii și turcii au o opinie mai mult negativă despre Alianță.

NATO este perceput cel mai bine în Olanda și Polonia, unde aproximativ opt din zece respondenți (79%) au declarat că au o părere pozitivă despre Alianță.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md