18:21:21 20.04.2024
Stiri

Autoritățile au selectat companiile specializate în programe de DOBÂNDIRE a cetățeniei prin investiție. „Sperăm că volumul investițiilor vor fi de 1,3 miliarde de euro în următorii 5 ani”

Economie 11.07.2018 13:11 Vizualizări1422 Autor: Ziarul National
Autoritățile au selectat companiile specializate în programe de DOBÂNDIRE a cetățeniei prin investiție. „Sperăm că volumul investițiilor vor fi de 1,3 miliarde de euro în următorii 5 ani” mei.gov.md


Un consorțiu format din companiile MIC Holding LLC, Henley&Partners Holdings Ltd, Henley&Partners Government Services Ltd și Henley&Partners International Ltd se va ocupa de elaborarea, implementarea și promovarea internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție pentru Guvernul Republicii Moldova.

Contractul de prestare a acestor servicii a fost semnat astăzi ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu reprezentanții consorțiului amintit.

Potrivit membrilor Comisiei, consorțiul câștigător a oferit „cel mai bun plan” de implementare a acestui program de dobândire a cetățeniei prin investiție, aprobat de autoritățile R. Moldova.

„Scopul Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție constă în consolidarea percepției și a competitivității R. Moldova pe plan internațional, în vederea atragerii investițiilor străine directe în domeniile de dezvoltare strategică stabilite de Guvern. Cetățenia pentru investiții este o formă care se aplică în mai multe state, precum Letonia, Malta, Cipru, Canada, Australia și altele. Acum, când partenerul a fost identificat, semnăm contractul cu încrederea că în următorii 5 ani volumul investițiilor va atinge o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro. R. Moldova trebuie să fie foarte activă în atragerea investițiilor”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, președinte al Comisiei, citat de un comunicat de presă al ministerului pe care îl conduce.

Potrivit contractului, Consorțiul va suporta riscul economic, costurile și cheltuielile inițiale și continue aferente proiectării tehnice, implementării, activității consultative, acordării instruirilor, precum și promovării internaționale a programului.

Caietul de sarcini prevede că, în cadrul implementării contractului, liderul Consorțiului câștigător, MIC Holding LLC, se va axa pe creșterea investițiilor străine directe, elaborarea unui brand de țară în vederea consolidării percepției globale a R. Moldova și dezvoltarea domeniului imobiliar. MIC Holding LLC va genera noi oportunități economice și extinderea surselor de venituri externe pentru R. Moldova, astfel asigurând investițiile capitale străine imediate în unul din domeniile de dezvoltare strategică ale R. Moldova.

Totodată, Henley&Partners a oferit un sistem de verificare extrem de riguros a bunei reputații economice și financiare a persoanelor care doresc să dobândească cetățenia R. Moldova prin investiții, care se va desfășura în patru niveluri. Ultimul nivel de verificare va include verificarea riguroasă a aplicaților la program prin autorități competente ale R. Moldova precum Interpol, SIS, MAI, CNA, cităm din același comunicat.

Menționăm că, potrivit Regulamentului cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiții, publicat în Monitorul Oficial, străinii vor putea obţine cetăţenia moldovenească dacă vor contribui cu cel puţin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro în domenii de dezvoltare strategică. Guvernanții au prevăzut o cotă de 5 000 de astfel de cetățenii numai pentru membrii de bază ai familiilor care vor dori să primească cetățenia moldovenească.

Anterior, Centrul Național Anticorupție a dat aviz negativ acestei inițiative, pentru că ar pune în pericol securitatea națională a R. Moldova, care se poate transforma într-un coridor al terorismului internațional și există riscul amplificării fenomenului de spălare a banilor prin intermediul R. Moldova și legalizarea celor murdari, în detrimentul interesului public al cetățenilor acestui stat.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md