Linkuri accesibilitate

Petras Auštrevičius: Anularea alegerilor locale de la Chișinău reprezintă o „încălcare a principiilor statului de drept”


Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius

Petras Auštrevičius, raportorul pentru Moldova al Parlamentului European, s-a declarat dezamagit mai ales de comentariile partidelor de guvernământ din R.Moldova făcute după decizia Parlamentului European de a recomanda suspendarea ajutorului macrofinciar, ca urmare a anulării alegerilor locale de la Chișinău și trecerii la sistemul electoral mix, ignorând rezervele exprimate de Comisia de la Veneția.

Într-un interviu cu Radio Europa Liberă, Auštrevičius a precizat că prin rezoluția adoptată joia trecută, Parlamentul European nu a încercat în nici un moment să intervină în „deciziile și deliberările tribunalelor” moldovenești. „Am avut însă multe motive să se exprimăm… dezamăgirea cu privire la starea justiției în R.Moldova”. În opinia lui, anularea alegerilor locale de la Chișinău reprezintă o „încălcare a principiilor statului de drept” pentru că a fost o decizie fără precedent, ținând cont de motivele invocate pentru anulare. Rezoluția Parlamentului European, în care se cere și revenirea asupra deciziei de anulare a alegerilor, nu este „o așa-zisă încercare de a interveni în actul de justiție”, a mai spus Petras Auštrevičius, doar expresia constatării că principiile statului de drept „au fost încălcate”, la fel „independențaa justiției” și, în ultimă instanță, o expresie a „modului cum funcționează justiția în Moldova”.

XS
SM
MD
LG