După o ieftinire cu 4 bani, benzina și motorina se scumpesc cu aproape 40 de bani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Benzina se scumpește cu 39 de bani, iar motorina cu 25 de bani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță prețurile plafon de comercializare a produselor petroliere principale pentru perioada 11-24 iulie, transmite IPN.

În următoarele două săptămâni, prețul plafon la benzină este de 19,49 lei/litru, iar la motorină – 17,25 lei/litru.

Potrivit ANRE, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul pentru ultimele 14 zile calendaristice. Comparativ cu prețurile plafon actuale, (în perioada 26 iunie-9 iulie) cotațiile medii Platts s-au majorat cu 25,42 dolari/tona pentru benzină (+3,64%) și 14,80 dolari/tona pentru motorină (+2,29%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul a constituit 16,8275 lei/USD. Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,39 lei/litru pentru benzină și 0,25 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină și 1,76 lei/litru pentru motorină.

ANRE precizează că marja comercială specifică de 3,25 lei/litru include: prima furnizorului rafinăriei; costurile de transportare și de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări; taxele pentru efectuarea procedurilor vamale și plata pentru emisiile de poluanți; cheltuielile pentru convertirea valutei; cheltuielile de transportare, depozitare și comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării; alte cheltuieli aferente activității de import și de comercializare a produselor petroliere principale; profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...