O lume fără fum? Ce ar trebui să știm despre reducerea riscurilor unui obicei care implică plăcere

phoca_thumb_l_img_6723

Câteva săptămâni în urmă, la Varșovia a avut loc Forumul Global despre Nicotină. La forum s-a discutat mult despre metodele concrete de reducere a riscurilor pentru consumatorii de nicotină sub orice fel. Mai jos o să listăm câteva idei care ne-au făcut să reflectăm, inclusiv la modul în care este abordată problema consumatorului de nicotină la noi în țară.

La conferință au fost prezente ONG-uri ce luptă pentru reducerea riscurilor consumului de nicotină, medici, cercetători, companii din domeniu, dar și persoane din domeniul sănătății publice. Fiecare și-a expus punctul de vedere, din care am ajuns la anumite concluzii:

# Mai puțin rău este un rezultat mai bun decât mai mult rău. În acest context, trebuie să explicăm termenul de „harm reduction”, respectiv, reducerea riscurilor. Metodele ce fac parte din această categorie resping ideea abstinenței totale ca fiind cea mai bună soluție în diminuarea consecințelor pe care consumul unei anumite substanțe îl produce. În cazul fumătorilor, acestea vizează eliminarea substanțelor toxice, menținând consumul de nicotină. Cu toate acestea, metoda este des întâmpinată de critici, întrucât dependența consumatorului de nicotină nu scade.

# Cea mai populară metodă de reducere a riscurilor este înlocuirea substanțelor sau produselor

În cazul fumatului, s-au făcut încercări de a înlocui tutunul care se arde, cu produse noi care livrează nicotina fără procesul de ardere. Cele mai populare sunt țigările electronice și produsele HnB (heat not burn), în care tutunul nu se arde, ci se încălzește. Cercetările spun că absența combustiei elimină mai puține substanțe toxice pe care consumatorul le inhalează.

# A vorbi despre metode de reducere a riscurilor nu înseamnă să ignori riscurile în totalitate

O serie de compuși chimici sunt inhalați în procesul de consum al nicotinei într-o versiunea alternativă. Cu toate acestea, cantitatea acestora este considerabil mai mică decât în tutunul ars.

# Atunci când se elaborează campanii anti-fumat, trebuie luate în considerație și acceptanța socială a acestui obicei

24% din populația Uniunii Europene reprezintă fumători activi. Fumatul este primul pe lista riscurilor care pun în pericol viața umană, alcoolul fiind pe locul 9. Cu toate acestea, fumatul este un obicei social cu o mare acceptanță socială. Fumătorii preiau o anumită identitate socială de fumător, ceea ce face dependența să fie și mai puternică. În acest context, campaniile care vor să diminueze consecințele acestui obicei, trebuie să fie regândite luând acest aspect în considerare.

# Dependența nu se judecă drept o slăbiciune de caracter

Și aici găsim răspunsul la întrebarea de ce campaniile anti-tutun nu au ajuns la un maxim de eficiență. Ele își pot atinge scopul în cazul oamenilor care au decis deja pentru sine să renunțe, iar campaniile din jur le întăresc convingerea, ori în cazul oamenilor care nu au atins un nivel de dependență, nu și în cazul celor care, conștientizând riscurile, continuă să fumeze, întrucât și asta este până la urmă o alegere.

# Totuși, cum să convingi oamenii de prezența riscurilor, atunci când este implicată plăcerea?

De multe ori, oamenii aleg să fumeze fiind conștienți de riscurile existente, pentru că la mijloc este implicată plăcerea. Iar asta este încă un motiv pentru a reflecta cum pot fi folosite metodele de reducere a riscurilor.

# Despre reducerea riscurilor se vorbește încă din secolul trecut

În 1996, Centrul canadian de cercetare a abuzului de substanțe a lansat câteva principii de bază pentru programele de reducere a riscurilor. Printre acestea se enumeră metoda pragmatică, de înlocuire a substanțelor folosite, concentrarea pe consecințe, dar și tratarea problemei fără judecăți de valoare, ca fiind o decizie conștientă luată de o persoană anumită.

# Visul unei țări fără fum se realizează pe pași

Țările care sunt pe cale, sau au obținut statutul de „țări fără fum”, fac sau au făcut asta pe pași, inclusiv și prin adoptarea metodelor alternative, pentru că, din păcate, e nevoie de mai mult decât un afiș pentru tratarea dependenței.

# Regândirea nicotinei

Nicotina este principalul motiv pentru care un fumător continuă să fumeze. Deși nimeni nu neagă că cea mai bună soluție este renunțarea totală, în cazul dependenței de nicotină nu putem trata problema, eliminând cauzele, pentru că nimeni nu cunoaște de fapt cauzele. Dependența este cauză și efect în același timp. În acest context, cum regândim politicile astfel încât acestea să aibă maxim de eficiență?

# Tehnologiile

Cam totul poate fi regândit astăzi dacă implicăm progresul tehnologic, și dacă, pe lângă dezavantaje, știm să valorificăm în primul rând avantajele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente