Peste 3600 de utilizatori au fost deposedați de informații personale din cauza unui hacker moldovean. Cum vă protejați de ingerințe

photo_2018-07-09_12-00-42

Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații de comun cu SIS și CCOCS au identificat un cetățean al Republicii Moldova care infecta sistemele informatice prin distribuirea programelor nelicențiate prin intermediul platformelor de tip „torrent”. În urma infectării a acestor sisteme, hackerii au obținut parolele și alte date de acces online precum: acces la poștele electronice, conturile bancare, site-uri web a peste 3600 utilizatori ai sistemelor informatice din Republica Moldova și de peste hotare.

În cadrul urmării penale s-a stabilit că cetățeanul Republicii Moldova împreună cu alte persoane necunoscute încărcau diferite programe nelicențiate pe platformele cu mecanism PEER-TO-PEER (P2P) de tip „torrent”, care erau virusate preventiv în scopul sustragerii informațiilor personale de acces la poște electronice sau la alte conturi online.

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul suspectului au fost ridicate 2 laptopuri, 3 telefoane mobile, 1 suport de memorie HDD precum și alte documente relevante în acest caz. În prezent, bărbatul are statut de învinuit și cercetat penal.

Ca urmare, poliția recomandă cetățenilor următoarele:

#utilizaţi produse de program licenţiate;

#instalaţi soluţii de securitate actualizate;

#utilizaţi browser cu protecţia pro-activă;

#evitați descărcarea de pe platformele cu mecanism PEER-TO-PEER (P2P)  de tip „torrent”; 

#prudenţă maximă la primirea e-mail-urilor, deschiderea/procesarea ataşamentelor suspecte.

h

jh

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente