23:58:12 19.04.2024
Stiri

Șase FOȘTI miniștri au un MESAJ pentru liderii AIE-3

Politică 28.07.2015 14:08 Vizualizări2657 Autor: Ziarul National
Șase FOȘTI miniștri au un MESAJ pentru liderii AIE-3 timpul.md
Gheorghe Ghidirim


Șase foști miniștri ai Sănătății, care au gestionat acest sistem de la ’90 încoace, Gheorghe Ghidirim, Mihai Magdei, Vasile Parasca, Valerian Revenco, Ion Ababii și Larisa Catrinici, au semnat o scrisoare adresată liderilor Alianței pentru Integrare Europeană – 3, prin care cer continuitate în sistemul de sănătate al R. Moldova.

În mesaj, personalitățile își exprimă „îngrijorarea” pentru viitorul domeniului de sănătate care ar putea fi afectat de rocada între Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, anunțată de liderii AIE - 3.

„Echipa Ministerului Sănătății a reușit să-și sincronizeze activitățile cu cerințele partenerilor externi și de dezvoltare. Susținem ferm declarațiile recente ale dlui Jarno Habicht, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, și ale dlui Alex Kremer, director de țară al Băncii Mondiale, precum și ale unui șir de deputați în Parlamentul Republicii Moldova, care menționează necesitatea continuității și durabilității reformelor în sistem, susținerii angajamentelor echipei ministeriale de promovare a reformelor sectoriale. Rocada politică a echipelor ministeriale din Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, dar posibil și ale celor din CNAM și CNAS, negociată în cadrul Acordului AIE - 3, comportă riscuri majore pentru continuitatea reformelor inițiate în ambele sectoare. Acestea sunt cele mai sensibile domenii, ele țin de valorile sociale, ale familiei și sănătății, care solicită activități complexe și tocmai au intrat în reformele necesare pentru a fi susținute financiar și logistic de partenerii externi”, se arată în mesajul foștilor miniștri.

Menționăm că, potrivit Acordului noii alianțe de la guvernare, conducerea Ministerului Sănătății îi va reveni Partidului Democrat, iar cea a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Aceste partide au anunțat că actualul ministru interimar al Sănătății, Mircea Buga, va trece la celălalt minister, iar democrata Ruxanda Glavan – la conducerea Ministerului Sănătății.

„Actuala echipă ministerială, în cooperare eficientă cu Guvernul, Parlamentul, partenerii externi de dezvoltare, USMF, CNAM, comunitatea academică, societatea civilă, a reușit să asigure stabilitate în sistem, dar și să inițieze o serie de schimbări curajoase, de importanță strategică pentru sănătate. Sectorul spitalicesc, serviciul de sănătate publică, legislația din domeniul sănătății (inclusiv Legea privind controlul tutunului) sunt doar câteva dintre direcțiile de activitate, în remanierea cărora populația și comunitatea medicală și-au pus mari speranțe”, se mai arată în scrisoarea foștilor miniștri ai Sănătății.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md