/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Raportul comisiei parlamentare pentru modificarea legislației antisuicid provoacă critici. „Nu este relevant!”

missing
10 iulie 2018, ora 07:30

Potrivit experților Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului, raportul comisiei speciale pentru elaborarea pachetului de modificări legislative în domeniul prevenirii suicidului nu corespunde recomandărilor internaționale de abordare a prevenirii suicidului la nivel de stat, acesta conținând un extras din poziții, opinii, subiecte și probleme importante în societate, unele fiind conexe prevenirii suicidului, iar altele deloc.

De asemenea, organizația atrage atenția că raportul iese în afara scopului inițial al Comisiei de a analiza situația în jurul ”jocurilor morții”, prezentând superficial și tangențial referire la acestea și măsurile de combatere pe durată lungă. Conform sesizării Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului jocurile continuă, dar nefiind un subiect public în vogă, rămân în afara intervențiilor care ar fi trebuit să reiasă din recomandările raportului.

„Raportul conține  mituri și clișee inadmisibile în abordarea subiectului suicidului, care, de exemplu, incriminează  suicidul prin utilizarea termenului ”a comite”, susține mitul că o singură cauză poate contribui la suicid sau  jonglează cu o listă de factori de risc care sunt numite greșit cauze”, consideră experții.

În opinialor, raportul nu menționează importanța promovării valorilor prietenoase prevenirii suicidului, precum valoarea și respectul necondiționat al fiecărui individ, grija, empatia etc. și nici nu prezintă nivelul de inițiere a actorilor cel puțin în bazele suicidologiei ca să poate servi drept referință la conținutul acestuia.

Reprezentanții Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului solicită revizuirea stilului de abordare a domeniului și adoptarea unei abordări empatice a subiectului, inclusiv în lucru și în prezentările în Parlament, Guvern, Ministere, societate civilă. Având în vedere faptul că în spatele tuturor datelor stau oamenii suferinzi, care se confruntă cu realitățile complexe în jurul fenomenului suicidului, se solicită abținerea de la jonglare publică cu informații și concluzii superficiale, neprietenoase principiilor prevenirii suicidului, ce denaturează realitățile în jurul fenomenului: de la mențiune publică în orice context a metodelor și locurilor de suicid, de la interpretarea unilaterală și superficială a fenomenului suicidului, cât și a datelor statistice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram