Admitere 2018: Lista centrelor de excelență, colegiilor și școlilor profesionale din Republica Moldova

oo

Admiterea în școli profesionale, colegii și centre de excelență se desfășoară în conformitate cu Regulamentele de admitere în instituțiile de învățământ profesional tehnic aprobate de Ministerul Educației în primăvara fiecărui an. În acest an perioada de depunere a dosarelor pentru concursul de admitere anunțată de către Minister este 16 iulie- 14 august.

La concursul de admitere se pot înscrie absolvenții de gimnaziu și de liceu, absolvenții școlii medii generale, absolvenții de liceu cu certificat de studii liceale sau echivalente acestora. Admiterea se face pe bază de concurs, după specialităţi, conform planului de admitere aprobat de Guvern în fiecare an.

În Republica Moldova, la ora actuală, învăţământul profesional tehnic din Republica Moldova oferă posibilitatea de a efectua studii în trei tipuri de instituții: şcoli profesionale, colegii şi centre de excelenţă. Conform Portalului național al învățământului profesional tehnic, oferta educațională a acestora este variată și cuprinde mai mult de 80 de meserii și 100 de specialități și se ajustează în fiecare an la necesitățile pieței muncii. În prezent în țară funcționează 11 centre de excelență, 32 colegii și 44 școli profesionale.

#Centre de excelență

Sunt instituții de învățământ cu potenţial sporit, care oferă programe combinate de formare profesională și contribuie, totodată, la dezvoltarea capacităţilor sistemului de învăţământ profesional tehnic de profil.

#Centrul de excelență în informatică şi tehnologii informaţionale

#Centrul de excelență în transporturi

#Centrul de excelență în construcții

#Centrul de excelență în servicii și prelucrarea alimentelor

#Centrul de excelență în industria ușoară

#Centrul de excelență în economie și finanțe

#Centrul de excelență în horticultură și tehnologii agricole

#Centrul de excelență în viticultură și vinificație

#Centrul de excelență în medicină și farmacie „Rasia Pacalo”

#Centrul de excelență în educație artistică „Ștefan Neaga”

#Centrul de excelență în energetică și electronică

#Colegii

Sunt instituții de învățământ unde elevii învață după gimnaziu sau liceu de la 2 la 4 sau 5 ani, în funcție de profil, și obțin o diplomă de specialitate

#Școli profesionale

Sunt instituții de învățământ unde elevii învață după gimnaziu, liceu, sau școală de cultură generală, timp de 2-3 ani și obțin o meserie și certificat de calificare

#Perioada de admitere

La programe de formare tehnică profesională în acest an perioada de admitere, stabilită de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, este următoarea:

# 16 iulie – 11 august 2018, anunțarea rezultatelor până la 14 august 2018.

# 15 august – 24 august 2018, concursul repetate pentru locurile neacoperite, anunțarea rezultatelor până la data de 25 august.

#Regulament de admitere

Pentru a vedea mai multe detalii despre concursul de admitere, actele necesare, dar și comisia de admitere vizualizați mai jos Regulamentul de admitere din acest an, elaborat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Taguri: #Admitere 2018
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente