Cine numește șeful DNA, potrivit legii actuale. Cum arată modificările legii, trimise la Curtea Constituțională

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Succesorul Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA va fi numit de președintele Klaus Iohannis, care va primi propunerea de la ministrul Justiției, Tudorel Toader. Președintele poate refuza propunerile ministrului.

Legea 303/2004 privind statutul magistraților stabilește procedura de numire a șefului DNA: numirea o face președintele, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul (neobligatoriu) CSM.

Art. 54. – (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată.

De menționat că, potrivit legii în vigoare, preşedintele poate respinge oricâte propuneri ale ministrului Justiţiei, cu condiţia să facă publice motivele respingerii.

Art. 54. – (3) Președintele României poate refuza motivat numirea în funcțiile de conducere prevazute la alin. (1), aducând la cunoștința publicului motivele refuzului.

Parlamentarii PSD-ALDE încearcă să schimbe procedura de numire, potrivit propunerii de modificare a legilor justiţiei. Conform ultimelor modificări ale legii, care nu au intrat în vigoare fiind atacate la CCR, preşedintele este scos din procedura de numire, decizia urmând a fi luată de Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului Justiţiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...