Atenție! Datele a mii de conturi şi parole de acces online ale cetăţenilor din Republica Moldova au fost compromise

Oamenii legii au identificat un cetăţean al Republicii Moldova care infecta sistemele informatice prin distribuirea programelor nelicenţiate prin intermediul platformelor de tip ”torrent”.

În cadrul urmării penale s-a stabilit că cetăţeanul Republicii Moldova, împreună cu alte persoane în curs de identificare, încărcau diferite programe nelicenţiate pe platformele cu mecanism PEER-TO-PEER (P2P) de tip ”torrent”, care erau virusate preventiv pentru a sustrage informaţii credenţiale de acces la poşte electronice sau la alte conturi online.

Urmare a infectării sistemelor informatice, hackerii au obținut parolele și alte date de acces online precum: acces la poștele electronice, conturile bancare, site-uri web a peste 3600 utilizatori ai sistemelor informatice din Republica Moldova și de peste hotare.

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul suspectului au fost ridicate 2 laptopuri, 3 telefoane mobile, 1 suport de memorie HDD precum și alte documente importante cauzei penale.

La moment, acesta are statut de învinuit, fiind cercetat penal.

Recomandările poliției:

În acest context, în vederea evitării virusării sistemelor informatice cu programul maliţios menţionat mai sus, Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii recomandă următoarele măsuri de protecţie:

– utilizaţi produse de program licenţiate;

– instalaţi soluţii de securitate actualizate;

– utilizaţi browser cu protecţia pro-activă;

– evitați descărcarea de pe platformele cu mecanism PEER-TO-PEER (P2P)  de tip ”torrent”;

– prudenţă maximă la primirea e-mail-urilor, deschiderea/procesarea ataşamentelor suspecte.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.