Cine sunt câștigătorii Hackathonului media „Puterea a cincea”

Aseară, după 48 de ore de muncă asiduă, au fost desemnați câștigătorii Hackathonului media „Puterea a cincea”. Cele 12 echipe și-au prezentat proiectele de educație media prin care să ajute oamenii să se informeze conștient și să nu se lase manipulați.

Echipa Hype Mode Media a creat modulul „Hype Mode” care odată accesat va transforma automat anumite cuvinte cheie din articole dedicate educației media în emoticoane. Acest lucru va face atractive articolele de tipul Fact-Checking pentru utilizatorii rețelelor sociale.

Centrul Media pentru Tineri a creat jocul on-line pentru tineri Media Literacy Quiz, care permite dezvoltarea abilităților de citire a presei în mod critic, de filtrare a informației și de utilizare a instrumentelor multimedia.

Echipa MOMO a creat extensia web Mentor – detectivul tău personal de falsuri, care își propune să atenționeze cititorii site-urilor de știri dacă acestea au fost vreodată raportate de StopFals.md că ar conține informații false sau manipulatorii. Făcând click pe extensie, cititorii vor mai afla dacă site-ul este o clonă al unui alt site original, care este anul și locul unde a fost înregistrat.

Tinerii de la InstaNews Builders  vor crea platforma InstaNews Builders care va transforma știrile în Stories pe Instagram. Acest lucru va permite promovarea știrilor pe cea mai populară platformă pentru tineri. InstaNews Builders permite crearea unui teamplate care conţine elementele identitare ale site-ului de unde sunt preluate ştirile.

Echipa PythonPlato  vor crea o platformă care se va numi DiploNews. Acesta va fi un site pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani. Platforma va conține știri și jocuri pentru copii.

Echipele MOMO şi Centrul Media pentru Tineri au fost premiate cu câte $4000 oferite de Internews, iar echipele InstaNewsBuilders, Hype Mode Media și PythonPlato au fost premiați cu câte 3000 euro, oferite de  Deutsche Welle Academie.

A patra ediție a Hackathonului media „Puterea a cincea” este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare