23:02:01 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Ambasadorii R. Moldova din toată lumea, chemați acasă: „Aveți datoria să acționați mai viguros și mai eficient”

Politică 09.07.2018 11:00 Vizualizări3442 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ambasadorii R. Moldova din toată lumea, chemați acasă: „Aveți datoria să acționați mai viguros și mai eficient”


Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, le cere ambasadorilor R. Moldova să depună eforturi pentru a schimba imaginea R. Moldova nu numai la Bruxelles, ci și în capitalele tuturor statelor membre UE.

În cadrul Reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova, care are loc astăzi la Chișinău, minstrul le-a solicitat diplomaților moldoveni să acționeze „mai viguros și mai eficient” pentru a avansa inclusiv în cadrul relațiilor cu statele europene, pe fonul unui „deficit de încredere”.

„Este de la sine înţeles că avansarea pe calea integrării europene nu se poate face în condiţiile unui deficit de încredere şi este o situaţie care trebuie schimbată. Iar această schimbare nu se poate face doar la Bruxelles. O activitate prodigioasă trebuie dezvoltată în capitalele statelor membre, printr-un contact punctual, permanent şi coordonat cu exponenţii puterii şi factorii de influenţă din ţările de acreditare din spațiul european”, a declarat ministrul Tudor Ulianovschi.

Oficialul a mai punctat că ambasadele trebuie să lucreze în vederea detaşării a Republicii Moldova de imaginea de stat ex-sovietic: „Este de primă importanţă vizibilitatea Republicii Moldova ca ţară asociată a UE, afilierea țării noastre cu aspiraţiile europene, cu dorinţa de a promova reforme şi de a consolida statul de drept. Diplomaţia trebuie să menţină viu interesul pentru Republica Moldova, să lucreze pentru a i se recunoaşte ireversibil vocaţia sa europeană, indiferent de evoluţii regionale sau pretenţiile geopolitice ale puterilor regionale. (...) Cer o implicare activă, dinamică, responsabilă și inovatoare a domniilor voastre, ca reprezentanți de vârf ai diplomației moldovenești. Aveți datoria să acționați mai viguros și mai eficient pentru a contracara aceste riscuri, amenințări și provocări, pentru a anticipa cu predictibilitate crizele regionale și internaționale, pentru a găsi soluții viabile prin profesionalism, iscusință, diplomație și adaptabilitate, astfel încât obiectivele naționale să fie realizate, iar conaționalii noștri să fie protejați”.

Șeful diplomației moldovenești a adăugat că R. Moldova trebuie să se alăture la „axa Kiev-Tbilisi-Bruxelles-Washington” pentru a-și uni eforturile în asigurarea securității în regiune, având în vedere provocările Rusiei în cele trei state ex-sovietice.

„În relaţiile cu Federația Rusă nu există altă alternativă decât dialogul constant şi acesta trebuie să fie unul coordonat, comun, bazat pe interesul naţional de respectare a suveranității naționale și integrării în UE”, a spus Tudor Ulianovschi.

Cât despre relațiile bilaterale cu vecinii, ministrul a specificat faptul că România și Ucraina sunt „o prioritate absolută pentru atingerea obiectivelor naţionale strategice pe plan extern”: „România este, în mod natural, aliatul cel mai fiabil al Republicii Moldova, interesat sincer de avansarea noastră pe calea integrării europene, a modernizării şi stabilităţii ţării noastre... iar Ucraina, de care ne leagă probleme şi aspiraţii comune, este angajată într-o cooperare benefică privind controlul frontierei, soluţionarea conflictului transnistrean etc.”.

Un comunicat de presă al MAEIE arată că ambasadorii R. Moldova se vor afla la Chișinău până la 11 iulie curent, timp în care vor primi „sarcini concrete” pentru instituţiile serviciului diplomatic în vederea atingerii obiectivelor trasate de autorități în politica externă. Diplomații se vor întâlni, de asemenea, cu prim-ministrul Pavel Filip și membrii Guvernului, cu președintele Parlamentului, Adrian Candu și cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md