Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele României a semnat decretul…

Președintele României a semnat decretul de revocare din funcție a șefei DNA

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României a anunţat, luni, la Palatul Cotroceni, într-o declaraţie de presă, că Klaus Iohanis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcția de șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în conformitate cu decizia Curții Constituționale a României, scrie mediafax.ro.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, subliniază că lupta împotriva corupției nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită. Corupția afectează viața fiecărui cetățean și dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice și blocarea luptei anticorupție se traduce prin lipsa de spitale, școli, autostrăzi, administrație publică eficientă.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că, indiferent de numele procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, această instituție are obligația să-și continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanță”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, potrivit digi24.ro.

La 30 mai, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a României a stabilit existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.  În același comunicat, CCR a indicat că președintele român urmează să emită decretul de revovare a lui Kovesi din funcție.

„Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, doamna Laura Codruţa Kovesi. 2. Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, doamna Laura Codruţa Kovesi”se precizează în comunicatul CCR din 30 mai.

Decizia CCR a scos în seara zilei de 30 mai mii de români în stradă, la București, Timişoara, Sibiu, Constanţa, Oradea şi Iaşi. Aceștia s-au pronunțat împotriva hotărârii instanței constituționale. Manifestanţii au scandat „Hoţii”, „Jos comunismul”, „PSD, ciuma roşie” şi alte lozinci împotriva PSD şi a judecătorilor Curţii Constituţionale.

La 1 iunie, 500 de procurori au semnat o scrisoare deschisă prin care cer respectarea independenței justiției. Ei arată că singura instituție care gestionează cariera procurorilor este CSM și că Ministerul Justiției nu are „nicio implicare și niciun rol în activitatea profesională a procurorilor ori în vreo cauză penală sau civilă”.

După pronunțarea hotărârii CCR, Klaus Iohannis a declarat că procurorii nu trebuie să fie „controlaţi politic” şi că aceştia sunt sub autoritatea, nu în subordinea ministrului Justiţiei, precizând că așteaptă hotărârea motivată a Curții Constituționale.

„Aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă la momentul acesta pot să vă spun două-trei lucruri care ţin evident de această temă. Această decizie a Curţii aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului şef DNA. În realitate, însă, sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie şi care merită discutate. Bunăoară, Statutul procurorilor. Eu, personal, sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident că procurorii trebuie să fie independenţi. Procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic. Procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi, în România, ca stat, trebuie să asigure independenţa procurorilor pentru a garanta o justiţie independentă”, a declarat Klaus Iohannis.