(video) Business sau donație? Pe ce bani se construiesc bisericile din Moldova

Безымянный

În acest episod vloggerul Ion Andronache va vorbi despre cine deține dreptul de proprietate al locașelor de cult, dar și va povesti despre cazul renumit cu biserica din sectorul Râșcani al Capitalei, sf. mucenic Valeriu.

„Orice comunitate are nevoie un locaș în care să se întrunească, în care să aibă diverse activități. Chiar și acum în Moldova sunt multe biserici în construcție. În majoritatea cazurilor ele se construiesc din donațiile comunității. Oamenii jertfesc pentru locașul care va fi pentru ei, pentru copiii și strănepoții lor. Însă în realitate cine deține dreptul de proprietate a locașului de cult, a construcției, a imobilului?”, povestește tânărul.

„În cazurile construcțiilor mai vechi, proprietatea aparține statului și statul o transmite în folosință cultului, adică comunității religioase. În cazul construcțiilor mai noi există problemă. Voi vorbi despre un risc care tot mai des îl observ”, spune Ion Andronache. Din motivul că construcția este condusă uneori exclusiv de preotul paroh – toate actele de proprietate sunt înregistrate nu pe comunitatea religioasă, ci pe persoana fizică. Respectiv, imobilul va fi proprietatea privată a preotului, iar nu a comunității”, explică vloggerul.

„Un exemplu elocvent în acest sens este biserica Sfântul mucenic Valeriu din sectorul Rîșcani al Capitalei. Chișinăuienii cunosc bine această biserică. Este o biserică imensă de la intersecția străzilor Kiev, Bogdan-Voievod, vis-a-vis de McDonalds. Conform informației din Cadastru, locașul de cult aparține unui SRL – Bazat-Cons. Iar unicul proprietar al acestui SRL este preotul-paroh actual, Bazatin Valeriu”, spune tânărul.

„Comunitatea religioasă, adică parohia utilizează imobilul în baza unui contract de comodat, un contract de folosință. Deci comunitatea donează și ridică clădirea, iar proprietarul unic devine preotul. Acest risc poate avea consecințe foarte grave pe viitor”, atenționează Ion Andronache.

De exemplu:

#peste vreo 50 de ani, copiii sau nepoții preotului-proprietar, moștenitori de drept a imobilului nu vor fi persoane religioase și vor da în chirie cu plată acelei comunități creștine care ar plăti mult mai mult. Poate chiar va da în chirie unei comunități necreștine sau va face din el un locaș de festivități și petreceri.

#dacă preotul-proprietar ar avea încălcări grave disciplinare, astfel încât și episcopul și comunitatea s-ar dezice de a mai sluji cu el, atunci comunitatea va trebui să plece, iar nu preotul, căci e proprietate privată a preotului. Cu alte cuvinte, dacă preotul Valeriu Bazatin va săvârși un omor sau un viol sau alte fapte groaznice, iar judecata bisericească va hotărî oprirea definitivă a lui de a sluji, atunci el ar putea oricând să-și închidă ușile bisericii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente