Nou incident neurotoxic în Marea Britanie: Femeia expusă la substanţa Novichok a murit

Femeia care a fost expusă la neurotoxina Noviciok în Amesbury, Wiltshire, a murit duminică seară. Poliţia britanică a iniţiat o anchetă pentru crimă. Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, a murit la spitalul din Salisbury unde fusese internată, starea sa find critică din 30 iunie, informează site-ul postului BBC News.

Starea celeilalte persoane contaminate, Charlie Rowley, în vârstă de 45 de ani, expus și el neurotoxinei în Amesbury, rămâne critică, bărbatul aflându-se în spital.

Cele două persoane au fost găsite inconştiente, sâmbătă după-amiază, la o adresă din Amesbury, localitate situată la aproximativ 11 kilometri nord-nord-est de Salisbury.

Premierul britanic Theresa May s-a declarat “îngrozită şi şocată” de acest deces, care survine la doar câteva luni după atacul neurotoxic de la Salisbury, ce l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa, Yulia.

Neil Basu, un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei britanice, responsabil cu coordonarea acţiunilor de combatere a terorismului, a declarat că decesul “întăreşte hotărârea (autorităţilor britanice, n.red.) de a identifica şi a aduce în faţa justiţiei persoana sau persoanele responsabile pentru ceea ce eu pot descrie doar ca un act scandalos, nesăbuit şi barbar”.

Contaminarea celor doi a survenit la patru luni după tentativa de otrăvire cu Noviciok care i-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, la Salisbury, un oraş situat la 13 kilometri de Amesbury, unde a fost găsit cuplul de britanici.

Sajid Javid, ministrul britanic de Interne, a declarat joi că neurotoxina din incidentul de la Amesbury este aceeaşi cu cea folosită în cazul Skripal şi a acuzat Rusia că foloseşte Marea Britanie drept “groapă de gunoi pentru otravă”.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Londra a declarat că acuzaţiile părţii britanice sunt “doar speculative”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.