Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Are loc reuniunea ambasadorilor…

VIDEO Are loc reuniunea ambasadorilor R. Moldova, după o pauză de șase ani

Între 9-11 iulie, la Chișinău are loc reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova, organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.Ambasadorii R. Moldova se reunesc în ședință după o pauză de șase ani.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat în debutul ședinței că această perioadă a fost una dificilă și complexă.

Agenda reuniunii poate fi accesată AICI.

Ministrul de Externe susține că R. Moldova are nevoie de cel puțin câte o misiune diplomatică pe fiecare continent și a vorbit despre necesitatea numirii ambasadorilor non-rezidenți în țările  în care Moldova nu are misiuni diplomatice.

Tudor Ulianovschi a declarat că deschiderea ambasadelor în  Ghana, India și Argentina reprezintă o diversificare a prezenței diplomatice a R. Moldova în lume în contextul globalizării.

Acesta le-a vorbit ambasadorilor despre promovarea imaginii R. Moldova prin Facebook și Twitter.

Totodată, ministrul a insistat pe „diplomația economică”, precizând că misiunile ar putea fi comparate cu agenți de vânzări a produselor moldovenești pe piețele internaționale. Tudor Ulianovschi le-a sugerat ambasadorilor să identifice „parteneri credibili pentru dezvoltarea economiei” R. Moldova: „fiecare misiune trebuie să-și fixeze obiective clare privind promovarea comerțului”.

În doscursul său, Ulianovschi a solicitat implicarea diplomației pentru „creșterea vizibilității și prestigiului Ministerului” și le-a solicitat să ofere publicului cât mai multe comunicate de presă care ar reflecta activitatea misiunilor și a elimina stereotipul despre „așa-zisul confort în funcția de ambasador”.

Ministrul s-a referit la relațiie R. Moldova cu țările de pe mapamond și la perspectivele de colaborare cu acestea. Referitor la țările din Uniunea Europeană, Ulianovschi a declarat că relația cu acestea trebuie evaluată „realist”, deoarece aceasta ar oscila de la „susținere plenară”, la atitudine „rezervată și formală”. Acesta a declarat că unica țară care susține necondiționat R. Moldova este România, iar printre țările care oferă un sprijin constatnt R. Moldova se numără Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania.

Ulianovschi a declarat că urmează a fi depuse eforturi pentru a intensifica relațiile cu Germania și Franța, având în vedere importanța lor, și că trebuie create relații personale la nivelul factorilor de decizie.

Despre relația cu Rusia, Ulianovschi a declarat că aceasta trebuie „să revină pe un făgaș normal, în albia firească a respectului dreptului internațional, acceptatea opțiunilor noastre occidentale”.

„Nu există alte alternative decât dialog constant, vizibil și direct”, a menționat Ulianovschi, precizând că Moldova ar putea fi văzută de Rusia drept „puncte de legătură între Vest și Est”.