(foto) Lucrarea de licență. Cunoaște-o pe Diana Zara, tânăra care a propus revitalizarea Centrului pentru Tineret „Iurii Gagarin”

1

Diana Zara a îndrăgit arta de mică. Prin urmare, odată cu trecerea anilor pasiunea ei s-a reliefat diferit. Tânărară a descoperit alt tip de artă, cea de a pune cap la cap calcule complicate și de a da viață unor construcții inedite.

„De mic copil am fost pasionată de artă, practicând diverse activități: cercul de teatru dramatic și de păpuși, cercul de dans, școala de desen și pictură, care au influențat nemijlocit în căutările mele de a găsi ceea cu ce vreau să ma ocup în viață. Ajungând în anii de liceu, când urma să iau această decizie importantă, am descoperit pentru mine <arta de a construi>”.  Aceasta a cucerit-o din start pe Diana, fiind un domeniu care îmbină știința cu arta. Prin urmare, a devenit o adevărată provocare pentru proaspăta absolventă de atunci.       1

Proiectul care rezolvă două probleme ale orașului

Proiectul de licență al Dianei se numește „Revitalizarea Centrului pentru Tineret Iurii Gagarin din orașul Chișinău”. Terenul pe care este amplasat acest complex se află în sectorul administrativ Botanica, la intersecția străzilor Melestiu și Odesa, și în imediata vecinătate a Parcului Valea Trandafirilor.

Captură3

3

Istoria acestui centru a îndemant-o pe tânără să vină cu o idee de revitalizare. „Acest complex a găzduit activități ale  tinerilor în perioada sovietică, iar actualmente se află într-o stare degradată”.

Prin intermediul proiectului Diana și-a propus să rezolve două probleme actuale ale orașului: lipsa unui complex multifuncțional pentru tineret care să asigure totalitatea necesităților tinerilor secolului XXI și problema construcțiilor de importanță națională aflate în paragină. „Obiectivul principal al proiectului constă în reabilitarea unei zone abandonate, dar care are potențial bun de funcționare în scopuri publice. Conform proiectului se propune demolarea de construcții care nu îndeplinesc scopurile propuse, demontarea structurilor uzate și nefuncționale, și construirea de spații noi”.

Captură2

Conform proiectului, complexul urmează să îndeplinească următoarele servicii: Centrul pentru tineret, Restaurant și Hotel. „Restaurantul și Hotelul constituie câte un bloc, iar Centrul pentru tineret este compus din următoarele blocuri: blocul expozițional și informațional, blocul sălii universale, blocul sportiv și blocul de studii”. În scopul menținerii cadrului urban tânăra a inclus în proiect un scuar, o zonă expozițională în aer liber și terenuri de sport.

Investiții de 70 de milioane de lei și servicii gratuite pentru tineri

Fiecare proiect este individual în felul său. Lucrarea de licență a Dianei se diferențiază prin varietatea de funcții pe care ar urma să le îndeplineascăc complexul. „Specific pentru proiect mai este faptul că serviciile pentru tineri vor fi în mare parte gratuite, iar întreținerea acestui complex urmează să fie asigurat din contul funcționării hotelului și a restaurantului”.

2

Proiectul proaspetei absolvente ar putea fi transpus în realitate, dat fiind faptul că lucrarea a fost realizată în urma respectării tuturor rigorilor. „Propunerea de revitalizare a fost realizată în baza unui studiu detaliat al aspectele de arhitectură, fiind efectuată analiza situației urbane, a stării tehnice și analiza desenelor le releveu”. Tânăra consideră că lucrarea ei are o inițiativă reală de salvare a spațiului urban de importanță internațională. Pentru realizarea proiectului  în ansamblu ar fi necesară o sumă de investiții în valoare de 70 milioane lei.

6

Diana spune că inspirația pentru proiect are mai multe origini. Prima se trage din experiența persoanală. „Fiind o tânără cu ambiții și idei, am observat faptul că orașul Chișinău nu dispune de spații complexe unde tinerii ar putea manifesta idei, dezbate opinii, crea și implementa startup-uri”. A doua origine vine din perioada în care a avut de efectuat o lucrare de curs ce presupunea revitalizarea unui zone din centrul istoric al orașului. „Am realizat că problema construcțiilor abndonate este una majoră”. Prin urmare, propria experiență și o problemă a Chișinăului au motivat-o pe Diana să realizeze proiectul de revitalizate. „Din punct de vedere estetic proiectul arată anume așa, ca rezultat a încercării mele de a crea un spațiu plăcut ochiului uman, funcțional și care să fie realizat din materiale sustenabile și rezistente în timp”.

„Prin muncă asiduă și multe încercări poți crea lucruri frumoase”

Așa cum fiecare rezultat frumos necesită o muncă asiduă, proaspăta licențiată în arhitectură menționează că proiectarea i-a luat 7 luni, dintre care 3 au fost dedicate studiului urbanistic și 4 au fost investite în realizarea conceptului și a părții geografice.

Fiecare facultate îți fură din somn, iar în timpul examenelor, de regulă, cafeaua devine cel mai bun prieten al studenților. Specialitatea arhitectură, unde se învață 6 ani, nu se deosebește cu nimic. În urma primului an de studii aici rămân doar cei care într-adevăr au o pasiune aparte pentru „arta de a construi” și se dedică trup și suflet acesteia.

5

7

„Dacă  întrebi un student de la arhitectură ce face în timpul liber,acesta nu are ce sa-ți răspundă, fiindcă  pur și simplu nu dispune de el. Am realizat acest lucru în primul an de studii, având un moment în care am vrut să las totul baltă. Este vorba despre un proiect de curs care urma sa-l realizez și să îl prezint din a treia încercare, credeam că nu voi mai reuși să îl susțin. Acesta mi-a furat timp și nopți nedormite, însă rezultatul bun obținut la final, m-a motivat să continui mai departe și să realizez că prin muncă asiduă și multe încercări poți crea lucruri frumoase”.

Diana spune că nu e greu să fii student de nota 10 la arhitectură, unicul lucru pe care trebuie să-l faci, este să lucrezi sistematic cu multă pasiune și dedicație.

Arhitectura din oraș, un organism complex

Universitatea Tehnică din Moldova este vizibilă datorită numărului mare de conferințe și schimburi de experiențe organizate pentru studenți. Acestea și-au lăsat amprenta și pe dezvoltarea profesională a Dianei, devenind cele mai memorabile experiențe din cadrul anilor de studenție. „Toate experiențele și-au avut specificul său și au influențat la dezvoltarea mea personală și profesională. Acestea sunt diversele excursii  în țară și peste hotare, conferințele cu specialiștii în domeniu, lecțiile deschise cu specialiști de peste hotare, participarea la concursurile de inginerie, practicile de vară”.

Vara în care și-a luat diploma de licență, Diana planifică să i-a o mică vacanță, după care, cu forțe noi să revină în câmpul de muncă. Ce ține de angajarea într-o companie anume, proaspăta licențiată nu a are preferințe și se declară deschisă pentru încercări și cunoștințe noi.

4

Arhitectura din Chișinău, Diana o vede ca pe un organism complex. Prin uramare, are și locuri preferate în oraș. „Pentru mine arhitectura este acel anturaj creat de clădiri care îți trezește emoții și te provoacă să contemplezi. Un asemenea loc pentru mine se află în centrul istoric, și anume strada 31 august, unde de fiecare dată admir clădirile monumentelor de arhitectură”.

Ce ține de competențele pe care trebuie să le dețină un arhitect bun. Diana spune că acesta trebuie să fie o persoană cu inițiativă, perseverență și cu experiență în domeniu.

La capitolul oportunități, absolventa ține să menționeze că Moldova tot mai mult adoptă programe și aduce oferte pentru tinerii licențiați și nu doar, dar în același moment, în goană după autodezvoltare, Diana ar alege să plece peste hotare. „Eu voi fi sinceră și voi spune că vreau să rămân aici, însă dacă voi avea posibilitatea în altă parte să acumulez experiență și să cresc, nu voi ezita să încerc”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente