Potrivit unui studiu publicat efectuat la o universitate australiană, cercetătorii care au utilizat tehnici avansate de analiză a ADN sunt de acord că o serie de evenimente care s-au derulat rapid într-o perioadă scurtă de timp au împins Terra spre o încălzire globală care a dus la dispariţia acestor mamifere uriaşe.

„Această încălzire bruscă a avut un impact profund asupra climei care suferit schimbări privind precipitaţii globale şi vegetaţia”, notează într-un comunicat şeful cercetării, Alan Cooper, profesor la Universitatea din Adelaida.

Agerpres notează că experţii resping astfel posibilitatea extincţiei din cauza frigului şi a prezenţei oamenilor, deşi aceştia au jucat un rol important. „Apariţia fiinţelor umane a dat lovitura de graţie unei populaţii de mamuţi aflat deja sub presiune”, avertizează expertul.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la activităţile umane în actualul proces de încălzire globală şi la viitoarelor sale repercusiuni asupra unei extincţii moderne.

Mamuţii au populat cu precădere America de Nord de la apariţia lor în Miocenul târziu şi până la extincţia lor finală în Pleistocen, în urmă cu 11.000 de ani.