Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (doc) Motivul pentru care Franzeluţa…

(doc) Motivul pentru care Franzeluţa are interdicție până în 2021 de a participa la licitații publice

La 15 iunie, curent, Societatea pe Acţiuni Franzeluţa, controlată de stat, a fost inclusă de Agenția Achiziții Publice în lista de interdicție pentru pentru participare la licitaţiile de achiziţii publice pentru o perioadă de trei ani, transmite moldstreet.com. Într-un comunicat de presă, publicat pe site-ul societății ieri, 6 iulie, se arată că interdicția s-ar datora unei restanţe la buget de doar 73,36 lei şi a unei erori umane. 

Franzeluţa anunţă că a primit la 20 iunie, curent, Decizia Agenţiei Achiziţii Publice nr.18/18 din 15.06.2018 cu privire la înscrierea societăţii în Lista de interdicţie a operatorilor economici.

„Agenţia Achiziţii Publice în decizia sa menţionează că S.A. „Franzeluţa”, participând la licitaţia deschisă nr.17/01545 din 14.06.2017 iniţiată de către Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport sectorul Centru a prezentat un document care nu corespunde realităţii şi anume certificatul privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de bugetul public naţional”, se arată în comunicatul S.A. „Franzeluţa”.

„S.A. Franzeluţa nu urmărea interesul de a prezenta careva documente false, deoarece la data de 13.06.2017 nu avea careva restanţe faţă de bugetul public naţional, şi nici în alte perioade, fiind un contribuabil de bună-credinţă”, susţine compania. Drept dovadă, compania a publicat o scrisoare a Serviciului Fiscal de Stat din 3 iulie 2018, care a verificat şi a informat că potrivit datelor Sistemului Informaţional Automatizat „Contul Curent al Contribuabilului” al SFS, pe 13 iunie 2017 Franzeluţa avea un sold restant de doar 73,36 lei.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, care face trimitere la art 129 (12) alin C din Codul Fiscal, „suma neachitată a obligaţiilor fiscale în cuantum de pînă la 100 de lei inclusiv nu se consideră restanţă faţă de bugetul public naţional în scopul atestării lipsei restanţelor faţă de bugetul public naţional ale agenţilor economici”. Altfel spus, la acel moment Franzeluţa nu avea restanţe faţă de bugetul public.

Cât despre prezentarea certificatului privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de bugetul public naţional cu indicarea eronată a datei, de vină este „factorul uman, care este unul inerent în activitatea de zi cu zi a persoanelor”.

Compania mai susţine că includerea în Lista de interdicţie pe o perioadă de 3 ani, va avea impact negativ atât asupra Societăţii cât şi asupra instituţiilor publice cărora le furniza produse de panificaţie şi anunţă că va depune toate eforturile pentru eliminarea consecinţelor acestei erori tehnice.

„În continuare vom depune toate eforturile pentru eliminarea consecinţelor acestei erori tehnice, astfel încât S.A Franzeluţa, care este un Combinat cu tradiţii şi cu produse de calitate apreciate atât în R. Moldova, cât şi peste hotare, să participe în continuare la achiziţii publice, livrând consumatorilor produse de calitate şi apreciate de ei”, se mai arată în comunicat.