Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Copiii blocați în peștera din…

Copiii blocați în peștera din Thailanda au transmis scrisori părinților: „O să mă întorc să vă ajut la magazin”

facebook.com/ThaiSEAL/

Scrisori ale celor 12 copii blocaţi de două săptâmâni alături de antrenorul lor de fotbal în peştera inundată din Thailanda au fost trimise părinților cu ajutorul scafandrilor. Peste o sută de foraje au fost realizate vertical, alternativă la extracţia prin apă considerată riscantă, relatează Agerpres, citând AFP. Astăzi, 7 iulie, echipa de ingineri trimiși de Elon Musk ajung în Thailanda, pentru a participa la operaţiunea de salvare.

Antrenorul de fotbal şi-a cerut iertare de la părinţi: „Mulţumesc pentru sprijinul vostru moral. Cer iertare tuturor părinţilor acestor copii”, a scris tânărul în vârstă de 25 de ani, Ekkapol Chantawong.

Autorităţile care vor să evite o extracţie prin apă a copiilor, au insistat asupra opţiunii de a fi evacuaţi pe sus.

„Am efectuat peste o sută de foraje. Dar încă nu am localizat poziţia lor”, a declarat sâmbătă presei şeful celulei de criză, Narongsak Osottanakorn. În interior, copii sunt în stare bună de sănătate, a asigurat el, în pofida zvonurilor privind o scădere a nivelului de oxigen.

Scrisorile trimise de copii familiilor lor sunt primele mărturii publice. „Nu vă îngrijoraţi, mama şi tata, sunt două săptămâni de când am plecat, dar o să mă întorc să vă ajut la magazin”, scrie un băieţel Ekkarat, semnând cu porecla sa de pe teren, Bew, şi ai cărui părinţii au o băcănie.

Sursa: facebook.com/ThaiSEAL/
Sursa: facebook.com/ThaiSEAL/

După publicarea a două clipuri video, primul filmat când au fost găsiţi de scafandrii britanici luni, 2 iulie,  şi cel de-al doilea de marţi, 3 iulie, nicio imagine nu a mai fost publicată despre grupul refugiat pe un loc mai înălţat al peşterii pentru a se feri de apă, la distanţă de peste 4 km de intrare.

Un salvator a murit după ce i-a aprovizionat pe copiii blocați

Un fost membru al comandourilor Marinei thailandeze a murit vineri, 6 iulie, din cauza lipsei unei rezerve suficiente de oxigen, după ce i-a aprovizionat pe copiii blocaţi în peştera inundată.

„După ce a livrat o rezervă de oxigen, pe drumul de întoarcere el însuşi n-a mai avut destul oxigen’”, a anunţat viceguvernatorul provinciei Chiang Rai, Passakorn Boonyaluck.

Elon Musk a trimis o echipă de ingineri

Miliardarul Elon Musk, un antreprenor din industria spaţială şi a tehnologiei, a trimis o echipă de ingineri în Thailanda, care vor participa la operaţiunile demarate pentru salvarea celor 12 copii şi a antrenorului lor de fotbal rămaşi blocaţi într-o peşteră inundată din această ţară, informează CNN, citat de Agerpres. Inginerii ajung la fața locului astăzi, 7 iulie.

Iniţial, Elon Musk a spus că oamenii săi ar putea să ajute echipele de salvare furnizându-le un „radar performant de scanare a pământului” şi nişte „baterii Powerpacks pe deplin încărcate şi al unor sisteme de pompare a apei”. De asemenea, renumitul antreprenor a vorbit despre posibilitatea utilizării unui tub gonflabil din nailon, ce ar putea fi inserat în peşteră, apoi umflat cu aer pentru a forma un fel de „tunel subacvatic”.

Membrii echipei de fotbal Wild Boar au fost daţi dispăruţi pe 23 iunie când nu s-au mai întors acasă după un antrenament. Ei au pătruns în acea peşteră într-o zi cu vreme însorită, însă au rămas blocaţi în urma unei ploi torenţiale care a inundat sistemul de galerii din interiorul grotei.