Ambasadorii statelor UE către Pavel Filip: Decizia de invalidare privează cetățenii Chișinăului de primarul ales democratic

Ambasadorul Uniunii Europene și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău s-au întâlnit astăzi cu premierul  Pavel Filip si membri ai Guvernului pentru a-l informa asupra poziției UE după invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinău.

Ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de apărare, Federica Mogherini,  și comisarul pentru vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, în declarația lor comună, precum și îngrijorările prezente în capitalele statelor membre  provocate de faptul că  decizia de invalidare și modalitatea cum a fost luată privează cetățenii Chișinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie 2018.

„Asemenea decizii subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului așa cum a fost subliniat și de Parlamentul European în Rezoluția adoptată la 5 iulie privind Republica Moldova. Cu aceasta ocazie, a fost subliniata necesitatea ca autoritățile Republicii Moldova  să găsească modalități democratice de a soluționa această situație fără precedent”, se arată într-un comunicat al Delegației UE în R.Moldova.

Potrivit sursei citate, au fost reamintite așteptările Uniunii Europene că autoritățile Republicii Moldova vor garanta independența justiției, conform angajamentelor internaționale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și un aspect îndelung așteptat de către cetățenii Republicii Moldova.

UE și statele membre vor continua să urmărească cu foarte mare atenție procesul de reforme și funcționarea instituțiilor statului în Republica Moldova și implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, care are scopul de a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, a fost reamintit anunțul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondițiilor politice legate de democrație, statul de drept și drepturile omului, plata primei tranșe din Asistența Macrofinanciară rămâne suspendată.

Precizăm că astăzi premierul Pavel Filip a declarat în cadrul unui briefing al PDM că îi pare rău că Guvernul este pedepsit pentru o decizie judecătorească.

Mă miră faptul că oficialii europeni sau cei care reprezintă europenii de aici din RM, după decizia primei instanțe m-au bombardat să intervin cumva să schimbăm această decizie. Nu cred că se încadrează în noțiunea valorilor Europene. Un prim-ministru nu poate interveni într-o instanță de judecată chiar dacă îmi place sau nu”, a spus Pavel Filip.

Mai mult, potrivit lui, după decizia Curții de Apel i-au venit chiar mesaje în care se zice că are la dispoziție două zile pentru a corecta lucrurile. „Eu am zis ca sunt gata, am luat tocul în mână și sunt gata să îmi spuneți ce am de făcut eu ca premier. Cu părere de rău nu a avut nimeni să îmi spună acest lucru”, a adăugat premierul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.