08:33:54 18.04.2024
Stiri

Reformele pentru care Banca Mondială oferă R. Moldova 30 de milioane de dolari: Sistemul de pensii, ANI, guvernanța în sistemul bancar și ameliorarea mediului de afaceri

Economie 06.07.2018 19:19 Vizualizări1514 Autor: Ziarul National
Reformele pentru care Banca Mondială oferă R. Moldova 30 de milioane de dolari: Sistemul de pensii, ANI, guvernanța în sistemul bancar și ameliorarea mediului de afaceri


Consiliul director al Grupului Banca Mondială a aprobat astăzi un credit în sumă de 30 de milioane de dolari pentru „Operațiunea privind politicile de dezvoltare în domeniul guvernanței economice pentru Moldova”, iar directorul de țară pentru R. Moldova de la Banca Mondială, Anna Akhalkatsi, explică decizia instituției financiare prin implementarea mai multor reforme la Chișinău.

„Aprobarea finanțării recunoaște reformele recente, implementate în Moldova pentru îmbunătățirea sistemului de pensii, creșterea funcționalității Autorității Naționale de Integritate, consolidarea guvernanței în sectorul bancar și ameliorarea mediului de afaceri, ca să numim doar câteva. Ne-am asumat angajamentul să susținem autoritățile din Moldova în continuarea implementării reformelor, care sunt necesare pentru a favoriza dezvoltarea afacerilor și crearea locurilor de muncă pentru cetățenii de rând”, a declarat Anna Akhalkatsi, citată de un comunicat de presă de la Banca Mondială.

Sursa precizează că banii sunt pentru a ajuta Republica Moldova în eforturile de reducere a riscurilor fiscale și armonizare a condițiilor de dezvoltare a sectorului privat.

„Operațiunea privind politicile de dezvoltare în domeniul guvernanței economice” sprijină mai multe reforme structurale importante, care vor contribui la sustenabilitatea sistemului de pensii, reducerea prevalenței fumatului, îmbunătățind astfel rezultatele în domeniul sănătății prin impozite mai mari la tutun, consolidarea transparenței întreprinderilor de stat prin cerințe de raportare financiară mai bune, precum și creșterea transparenței în sectorul public printr-un regim îmbunătățit de declarare a averii pentru funcționarii de rang înalt.

De asemenea, operațiunea contribuie la dezvoltarea sectorului privat, prin raționalizarea procesului de obținere a autorizațiilor și permiselor de către companii și prin simplificarea testării interne a semințelor, răsadurilor, pesticidelor și îngrășămintelor în scopul creșterii productivității agricultorilor, dar și la consolidarea regimului de guvernanță în sectorul bancar și la îmbunătățirea transparenței procesului de achiziție a energiei electrice.

„Pe termen mediu, este preconizat un ritm moderat de creștere economică, care va fi puternic dependentă de consum. Impulsionarea creșterii economice și menținerea stabilității macroeconomice necesită soluționarea provocărilor de guvernanță economică, care afectează eficiența în sectoarele public și privat. Accentul operațiunii este plasat pe soluționarea principalelor deficiențe de guvernanță economică în vederea reducerii riscurilor fiscale pe termen mediu și favorizării dezvoltării sectorului privat” susține și Elisa Gamberoni, economist principal pentru Moldova la Banca Mondială.

Menționăm că „Operațiunea privind politicile de dezvoltare în domeniul guvernanței economice pentru Moldova” reprezintă o componentă a Cadrului de parteneriat dintre Grupul Banca Mondială și Moldova, vizând perioada anilor fiscali 2018-2021, și sprijină Strategia națională de dezvoltare a Guvernului „Moldova 2020”.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1 miliard de dolari SUA au fost alocați pentru aproximativ 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active, suma totală a angajamentelor constituind 357,9 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, guvernarea electronică, sectorul sănătății, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.

Portofoliul de angajamente al Corporației Financiare Internaționale în Moldova constituie 53,8 milioane de dolari SUA (50,9 milioane de dolari SUA în circulație) și constă din 95 la sută împrumuturi și 5 la sută capital propriu. Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane de dolari SUA. Ambele instituții sunt membri ai Grupului Banca Mondială.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md