Poporul gândește // Analistul Victor Ciobanu, despre manipulare

Cine a spus că e greu să înveți când ajungi la pensie s-a înșelat. Avocații campaniei „Poporul gândește” au demontat stereotipul și învață cu mare ardoare ce înseamnă manipularea, știrile false și propaganda. La a doua întâlnire a avocaților, a participat și analistul politic Victor Ciobanu, care i-a ajutat să analizeze evenimentele curente.

Unul dintre exemplele date de analist este atragerea investitorilor în sectorul bancar și cum prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit, la sfârșitul lunii iunie, cu afaceriștii americani ca să discute acest subiect. Potrivit analistului, străinii nu se grăbesc să investească în Republica Moldova pentru că nu avem piață în domeniu. „Un investitor normal ce face? Angajează o firmă de consultanță, care să-i spună despre oportunitățile și riscurile din sectorul bancar. Consultanții vor căuta informații despre ce s-a întâmplat în sectorul bancar. Ei o să vadă că trei bănci au fost lichidate, alte trei sunt supravegheate, iar Banca Națională a fost devalizată. Cum poți să vii să investești aici, când poți să te trezești într-o zi fără bani, fără nimic?”, se întreabă analistul.

De asemenea, s-a discutat despre recomandarea primului-ministru către cetățenii americani de a investi în sectorul energetic din R. Moldova. La acest subiect, Victor Ciobanu spune că există persoane interesate să spele miliarde prin schemele de furt a gazului prin Transnistria și amintește de promisiunile frecvente de interconectare cu România la piața energetică europeană. „Astfel se va termina business-ul lor! Piața o să devină transparentă și oricine va putea să vadă costul la gaz. Atunci mai puțin o să ne intereseze dacă gazul o să fie rusesc sau din altă parte. Piața este comună, europeană și nu se scrie pe molecule ce fel de gaz este”, le-a spus analistul politic avocaților campaniei.

În cadrul campaniei „Poporul gândește”, avocații vor mai avea alte două întâlniri unde vor învăța cum să analizeze evenimentele, cum să-i convingă pe oameni să se informeze din mai multe surse și să pună la îndoială veridicitatea unei informații. Ulterior, avocații vor avea patru deplasări în câteva localități din Moldova pentru a pune în practică cele învățate.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.