Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Leancă pasează orice responsabilitate: „Din…

Leancă pasează orice responsabilitate: „Din cauza unor judecători se duc pe apa sâmbetei sute de ore de muncă”

La două zile de când Comisia Europeană a anunțat că suspendă plata primei tranșe din asistența macrofinaciară de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova, vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, comentează decizia pe pagina sa de Facebook. Leancă, asemeni conducerii PDM, neagă influența politicului asupra sistemului judecătoresc și dă asigurări că aceștia au toată libertatea garantată de lege și Constituție.

Totodată, Iurie Leancă afirmă că anume judecătorii care au invalidat alegerile poartă vina pentru prețul plătit astăzi de Moldova, care nu ar fi doar financiar, dar și politic. Mai mult, acesta admite că judecătorii adoptă decizii arbitrare și susține atât timp cât acest lucru se va întâmpla, „țara asta nu are nicio șansă”.

„Cum am mai zis, decizia de invalidare a alegerilor ne va costa foarte scump și deja vedem primul preț plătit. Și nu e vorba doar de bani, ci de sprijin politic, care este esențial în promovarea reformelor.

Nu e prima oară când din cauza unor judecători se duc pe apa sâmbetei sute de ore de muncă asiduă. Prima tranșă trebuia să fie deja debursată în conturile țării noastre, în schimb avem ceea ce avem. Atât timp cât judecătorii vor lua decizii arbitrare, țara asta nu are nici o șansă.

Judecătorii nu se pot plânge că sunt intimidați, fiindcă au toată libertatea garantată de lege și Constituție. Sunt inamovibili și nu pot fi măcar trași la răspundere administrativă (pentru depășirea vitezei de circulație, de exemplu), au salarii bune, au toate condițiile pentru a lua decizii în baza legii și a principiilor democratice.

Acum toată atenția noastră trebuie sa fie concentrată pe armonizarea legislației electorale și, în mod prioritar, pe reforma Justiției, inclusiv cu suportul partenerilor noștri din occident. Altfel țara noastră nu are nici o șansă. Puterea se va schimba, dar problemele vor fi aceleași…”, scrie pe Facebook Iurie Leancă.

Pe 5 iulie, la o zi de când Comisia Europeană a suspendat acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro, în plenul Parlamentului European a avut loc o dezbatere referitor la criza politică din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău.

Referitor la situația din R. Moldova au fost înaintate șase proiecte de Rezoluție. Cu votul a 343 de eurodeputați a fost votată o Rezoluție comună care solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.