Parlamentul comemorează victimele deportărilor staliniste. Drapelele de Stat de pe clădirea Legislativului, coborâte în bernă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Drapelul de Stat de pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova a fost coborât în bernă, iar Drapelele de Stat din fața instituției au fost legate cu panglică de doliu în amintirea celor care au avut de suferit de pe urma celui de-al doilea val de deportări din 1949.

Astăzi, pe întreg teritoriul țării, este declarată zi de doliu național și sunt comemorate victimele deportărilor staliniste. În toate localitățile din țară, drapelele vor fi coborâte în bernă, va fi păstrat un moment de reculegere și vor fi organizate depuneri de flori în memoria victimelor deportărilor staliniste.

În total, au existat trei valuri de deportări în masă, când oamenii erau încărcați în trenuri și duși spre Siberia și Kazahstan. Operațiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Cel de-al doilea val de deportări în masă a avut loc pe 6-7 iulie 1949, iar al treilea – 31 martie – 1 aprilie 1951. Nu se cunoaște cifra exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, istoricii estimând cifra de câteva sute de mii de persoane deportate.

În prezent, în Republica Moldova locuiesc peste opt mii de deportați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...