EXCLUSIV / Primarul comunei Trușeni se află în arest preventiv în izolatorul CNA

Primarul comunei Trușeni, Ion Apostol, se află mai mult de două săptămâni în izolatorul CNA. El ar fi deposedat o întovărășire pomicolă a localității de loturi de pământ, după care le-ar fi vândut.

Potrivit ofițerei de comunicare a CNA, Victoria Timuș-Loza, pe 14 iunie, a fost dispus arestul la domiciliu, după care decizia a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău.

„De pe 20 iunie, primarul de Trușeni este în arest preventiv în izolatorul CNA și se efectuează acțiuni de urmărire penală în continuare. Are calitatea procesuală de învinuit.”

Decizia inițială a fost contestată la Curtea de Apel, pentru că aflarea primarului în libertate sau în arest la domiciliu ar putea duce la influențarea martorilor din dosar. Ofițera de comunicare a CNA a menționat că dosarul este unul complex și infracțiunea a fost comisă de mai multe persoane.

Cazul a ajuns la CNA după ce Consiliul comunal Trușeni a retractat (retras) deciziile privind privatizarea loturilor din anii 2014 și 2015 și le-a declarat emise contrar legii. Totuși, Consiliul a emis această decizie peste două luni după ce Judecătoria Chișinău le-a anulat prin instanța de judecată, în octombrie 2017.

Implicați în dosar sunt inginerul cadastral al localității și fostul președinte al Întovărășirii Pomicole Bostancea. Membrii grupului falsificau certificatele de proprietare, după care vindeau terenurile.

Cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii ’90, atunci când s-ar fi constituit întovărășirea pomicolă. Prin urmare, puteau fi considerați membri ai întovărășirii cu drepturi depline asupra terenurilor. Fiecare teren era vândut cu un preț de până la 10 mii de euro.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.