Heterosexualii s-ar culca cu persoane trans, dar n-ar vrea o relație cu ele. Rezultatele primului studiu de acest gen

1529953466106-GettyImages-619524968

Câți oameni cisgender (heterosexuali) sunt deschiși ideii să iasă cu un partener transexual? Un nou studiu publicat în Journal of Social and Personal Relationships oferă primul răspuns științific la această întrebare.

O echipă de cercetători canadieni a făcut un sondaj online cu 958 adulți, 98 la sută dintre ei identificați ca cisgender, lucru care înseamnă că identitatea lor de gen se potrivește cu sexul care le-a fost dat la naștere. Participanții aveau vârsta medie de 26 de ani și aproape trei sferturi erau din Canada.

Întrebarea-cheie a acestui sondaj le-a cerut participanților să indice ce gen ar lua în considerare pentru o relație în viitor via o listă care includea următoarele opțiuni: bărbați cisgender, femei cisgender, transexuali și queer. (Participanților li s-a oferit o definiție a termenului cisgender în cazul în care nu o știau.)

Rezultatul a fost următorul: Per total, 87,5 la sută dintre participanți au spus că nu ar fi deschiși la o relație cu cineva care e trans. Cu alte cuvinte, doar una din opt persoane și-a exprimat bunăvoința de a se întâlni cu un bărbat trans, o femeie trans sau ambele, notează vice.com.

Deschiderea lor față de o relație cu o persoană trans a depins de anumiți factori, inclusiv vârsta, nivelul de educație, religia și identitatea de gen. În mod specific, cei care erau mai în vârstă, absolviseră facultatea și nu erau religioși au primit cu mai multă deschidere ideea de a ieși cu un partener trans. Același lucru s-a aplicat și pentru persoanele care erau ele însele trans sau care se identificau ca non-binare.

Orientarea sexuală a participanților a contat mult, de asemenea. În timp ce doar 3% dintre bărbații și femeile heterosexuale erau deschiși la o relație cu o persoană trans, la homosexuali și lesbiene era de 24%. În altă ordine de idei, persoanele gay aveau șanse de opt ori mai mari să fie într-o relație cu cineva care e trans. Chiar și așa, majoritatea copleșitoare de oameni cis pur și simplu nu erau dispuși să o facă indiferent de orientarea lor sexuală.

„Oamenii cis s-ar putea să fie mai deschiși la ideea de a face sex cu cineva care e trans. Am făcut un sondaj cu mai mult de 4 000 de americani despre fanteziile lor sexuale pentru noua mea carte, Tell Me What You Want, și am descoperit că aproximativ unul din trei bărbați și una din trei femei (majoritatea care s-au identificat ca fiind heterosexuali sau cisgender) au spus că au mai avut fantezii sexuale cu un partner trans”, spune cercetătorul Justin Lehmiller.

Faptul că mai multe persoane par interesate de ideea de a face sex cu un trans decât să aibă o relație cu el ne spune că cisgenderii au tendința să privească oamenii trans printr-un filtru sexualizat. Asta este similar cu modul în care heterosexualii și homosexualii văd bisexualii: Studiile au descoperit că sunt mai dispuși să facă sex cu cineva care este bi decât să fie într-o relație cu acea persoană. Persoanele trans și bisexuale, se pare, că sunt văzute în mare parte mai potrivite ca parteneri sexuali decât pentru o relație.

Justin Lehmiller este un cercetător la The Kinsey Institute și autor al blogului Sex and Psyhology

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente