Parteneriatul Estic: Cum activiștii civici pot obține susținere financiară pentru rezolvarea problemelor din comunitățile lor

Liderii tineri din țările Parteneriatului Estic, care își doresc să rezolve problemele din comunitățile lor, au idei, proiecte sau pur și simplu își doresc să se implice activ în realizarea reformelor, pot beneficia de burse de câteva mii de euro pentru a-și atinge scopurile. Suportul financiar este oferit de către Uniunea Europeană prin programul „Facilitatea pentru societatea civilă a Parteneriatului Estic”.

Potrivit reprezentantei Comisiei Europene, Sânziana Poiană, Uniunea Europeană susține financiar implicarea societății civile în reformele care se realizează în țările lor, dar și în dialogul instituțional cu guvernele. „Anul acesta ne-am propus să selectăm 20 de tineri pentru potențialul lor de a deveni lideri în comunitățile lor. Investim în ideile lor și în ceea ce sunt ei pentru a atinge acest potențial. Am văzut foarte multe proiecte. Sunt proiecte pentru transport, inclusiv pentru Chișinău. Unii dintre participanți lucrează pe probleme sociale, alții vor să facă analiză de politici publice”, explică funcționara, menționând că există 160 de organizații, care sunt parte a platformei Parteneriatului Estic.

La începutul acestei săptămâni, a avut loc o întâlnire dintre patruzeci de tineri activiști civici care au câștigat burse de la prima ediție a programului. În cadrul evenimentului, au discutat despre experiența lor în cadrul programului și despre noi oportunități de a contribui la reformele din țările lor.

De asemenea, activiștii civici din țările Parteneriatului Estic au avut o ocazie unică de a se întâlni cu reprezentanții mai multor direcții generale ale Comisiei Europene pentru a afla care este procesul de elaborare a politicilor UE. Activiștii au discutat despre cele mai presante probleme cu care se confruntă țările Parteneriatului Estic.

Evenimentul face parte din proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Facilitatea pentru societatea civilă a Parteneriatului Estic”. Acesta are scopul de a consolida și promova rolul societății civile în reformele și schimbările democratice. Una dintre componentele acestui program este „Inițiativa de consolidare pentru societatea civilă a Parteneriatului Estic” (EaP Civil Society Fellowship Programme). Este un program pentru tinerii lideri care vor să facă schimbări pozitive în țările lor. Proiectul este la a doua ediție și deja au fost selectați 40 de tineri care au primit burse pentru conceptele lor.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.